"Αγγελιοφόρος"του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή ο Αμπ.Γκιούλ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

"Αγγελιοφόρος"του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή ο Αμπ.Γκιούλ.

Κήρυκας της ενότητας του μουσουλμανικού κόσμου και των αραβικών χωρών επ’ ονόματι του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε στο Μπαχρέιν ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης του εμιράτου, ο κ. Γκιουλ επικαλέστηκε τα μηνύματα που απέστειλε ο κ. Ομπάμα στην πρόσφατη πρώτη επίσκεψή του σε μουσουλμανική χώρα, δηλαδή στην Τουρκία. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο τα μηνύματα αυτά συνέβαλαν στη διαμόρφωση θετικής ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή.
Εκ του γεγονότος αυτού ορμώμενος, ο κ. Γκιουλ απηύθυνε έκκληση υπέρ της δημιουργίας «μιας... Μέσης Ανατολής απαλλαγμένης από όπλα μαζικής καταστροφής», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ΗΠΑ και Ρωσία να ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων από την περιοχή. Σημειώνεται ότι οι...
πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβέντεφ έχουν ορίσει προθεσμία έως τον ερχόμενο Ιούλιο για να καταλήξουν σε συμφωνία που αφορά την αμοιβαία μείωση πυρηνικών οπλοστασίων, στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και στον συντονισμό της πολιτικής τους έναντι του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο αρχικός στόχος, δηλαδή η προσπάθεια για τη σταδιακή εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, προφανώς είναι μεσοπρόθεσμος αν όχι μακροπρόθεσμος. Ως προς τη Βόρεια Κορέα, η απόφασή της να κλείσει την πόρτα στους ελεγκτές του ΟΗΕ και οι απειλές περί επανόδου στο πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν συνιστούν άριστο οιωνό.
Σε σχέση με το Ιράν, ωστόσο, η Τουρκία ευελπιστεί η προσέγγιση να επιταχυνθεί με δική της διαμεσολάβηση, αλλά και χάρη στην και πάλι ανερχόμενη «πολυμερή διπλωματία», όπως είπε ο κ. Γκιουλ, που φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η χώρα του ανέκαθεν υποστήριζε τη διπλωματική λύση στο πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Για το Ισραήλ και τα πυρηνικά του λόγο δεν έκανε, επεσήμανε όμως ότι οι δεσμεύσεις Ομπάμα - Μεντβέντεφ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Εξ ου και καλούνται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής να υπογράψουν τις διεθνείς συμφωνίες για την πρόληψη της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής.
Ο κ. Γκιουλ προσέφερε χθες εξ ονόματος της χώρας του, υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε., να μεταφέρει στην Ενωση τις ανησυχίες και τους πόθους του μουσουλμανικού κόσμου. Ετσι φάνηκε να χτυπά μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, προσφέροντας τουρκική διαμεσολάβηση για λογαριασμό ολόκληρης της Δύσης, την ώρα που στη Βιέννη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπιντελέγκερ, διαβεβαίωνε ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, «διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτοσκοπός, ανεξαρτήτως του τελικού στόχου, που είναι η ένταξη στην Ε.Ε.».
Bookmark and Share