Φοβούνται την άνοδο της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς στις ΗΠΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Φοβούνται την άνοδο της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς στις ΗΠΑ.

Έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ επισημαίνει τον κίνδυνο δυναμικής επανεμφάνισης της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς, η οποία θα μπορούσε να στρατολογήσει θύματα της οικονομικής κρίσης, “αξιοποιώντας” και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρόεδρος της χώρας είναι έγχρωμος..

Οι φήμες περί επιβολής περιορισμών στην οπλοκατοχή μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά μακελειών, καθώς και η επιστροφή ψυχολογικά διαταραγμένων βετεράνων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν "ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων ή μεμονωμένων εξτρεμιστών ικανών να προβούν σε βίαιες επιθέσεις", ανέφερε η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) των ΗΠΑ. Ωστόσο σε απόρρητο έγγραφό του, που απευθύνεται στις τοπικές αρχές ασφαλείας με ημερομηνία 7 Απριλίου, το DHS σημειώνει ότι οι απειλές μέχρι στιγμής είναι "κυρίως ρητορικές" και "δεν έχουν ακόμη φτάσει στο σχεδιασμό επιθέσεων".
Το υπουργείο ανέφερε ότι "δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες περί του ότι εγχώριοι ακροδεξιοί τρομοκράτες σχεδιάζουν σήμερα πράξεις βίας, αλλά οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές ενδέχεται να κερδίζουν νεοσύλλεκτους", οι οποίοι στο μέλλον θα προβούν σε επιθέσεις. "Η οικονομική ύφεση και η εκλογή του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου παρουσιάζει μοναδικά...κίνητρα για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση στις τάξεις της ακροδεξιάς", σύμφωνα με την έκθεση. Το ντοκουμέντο, που είχε σημανθεί σαφώς να μη διατεθεί στα ΜΜΕ, περιήλθε στην κατοχή του Προγράμματος για τα Κυβερνητικά Μυστικά της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). Η ομοσπονδία το διέθεσε στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την έκθεση, μία από τις "κύριες ανησυχίες" των υπηρεσιών ασφαλείας είναι "η μεγάλη ποσότητα αγορών και η δημιουργία αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών από ακροδεξιούς εξτρεμιστές", οι οποίοι "φοβούνται" ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περιορισμοί όσον αφορά την οπλοκατοχή. Το DHS δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποια οργάνωση, ωστόσο σημείωσε την περίπτωση της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης τον Απρίλιο του 1995 στην Οκλαχόμα Σίτι, η οποία είχε στοιχίσει 168 ζωές. Την επίθεση είχε διαπράξει ο βετεράνος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Τίμοθι ΜακΒέι, ο οποίος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών και αργότερα εκτελέστηκε. Η ενταθείσα κυβερνητική προσοχή μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της χώρας -εξαιρουμένης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001- και η οικονομική ανάπτυξη περιθωριοποίησαν τις ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά "παρά τις ομοιότητες με το κλίμα της δεκαετίας του 1990 οι απειλές από μεμονωμένους εξτρεμιστές και μικρούς τρομοκρατικούς πυρήνες είναι πιο εκπεφρασμένη τα τελευταία χρόνια", κατά το DHS. Ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες προβάλλουν τη στήριξη του Ομπάμα στην αναδιαμόρφωση του νομικού πλαισίου όσον αφορά τη μετανάστευση κατά τρόπο που θα επιτρέψει σε λαθρομετανάστες να πάρουν την υπηκοότητα, την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων για τις μειονότητες και τους περιορισμούς όσον αφορά την οπλοκατοχή, για να προσηλυτίσουν μέλη ή να ριζοσπαστικοποιήσουν τα μέλη τους. Η γενικευμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία στους εξτρεμιστές να αποκτήσουν τεχνολογία όσον αφορά την παρασκευή βομβών, την εκπαίδευση στα όπλα και να αποκαταστήσουν ευκολότερα επικοινωνία με ομοϊδεάτες τους, κατά την έκθεση-πηγή εφημερίδα Μακεδονία-.
Bookmark and Share