Εκλογές σήμερα στην..."χρεωκοπημένη" Ισλανδία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Εκλογές σήμερα στην..."χρεωκοπημένη" Ισλανδία.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η ένταξη (ή μη) στην Ε.Ε., τα κυριότερα προεκλογικά ζητήματα.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Ισλανδίας με στόχο την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Όλοι συμφωνούν ότι η συμμετοχή είναι περισσότερο από αναγκαία, προκειμένου να αναδειχθεί κυβέρνηση ικανή να βγάλει τη χώρα από το πρωτοφανές σοκ της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα η ισλανδική κορώνα έχασε το 44% της αξίας της, ενώ οι Ισλανδοί έμαθαν μια σχεδόν άγνωστη λέξη: ανεργία. Το ποσοστό της έφτασε το 8,9% τον Μάρτιο...

Δεν είναι όμως μόνο η ύφεση που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία. Σημαντικό θέμα αναδεικνύεται και η ένταξη ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς το παρόν, μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες
της πρωθυπουργού φαίνεται να επιθυμούν την ένταξη. Αντίθετα, οι Πράσινοι κυβερνητικοί της σύμμαχοι, αλλά και οι Συντηρητικοί αντιδρούν σθεναρά.
Το εκλογικό σώμα, πάντως, έχει ενδοιασμούς: σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο, το 64,2% των πολιτών τάσσονται...
υπέρ της έναρξης συνομιλιών με την ΕΕ, ωστόσο, μόνο το 39,7% επιθυμεί την ένταξη.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματα που συγκροτούν την προσωρινή κυβέρνηση μειοψηφίας θα αναδειχθούν αύριο σε ισχυρή πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα οι σοσιαλδημοκράτες υπό την πρωθυπουργό κυρία Γιοχάνα Σιγκουρναντότιρ θα εξασφαλίσουν ποσοστό έως 30% και οι Πράσινοι σύμμαχοι τους το 26% των ψήφων. Σε ελεύθερη πτώση οι Συντηρητικοί του τέως πρωθυπουργού κ. Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση: οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν περισσότερό από 22,9%. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Morgunbladid.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι μια ισχυρή κυβέρνηση δεν αρκεί για την οικονομική ανάκαμψη.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 220 χιλιάδες Ισλανδοί.
Bookmark and Share