Δύο λίστες με "φορολγικούς παραδείσους" εξέδωσε ο ΟΟΣΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Δύο λίστες με "φορολγικούς παραδείσους" εξέδωσε ο ΟΟΣΑ.

Άμεση εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύνοδο G20!

Δύο λίστες φορολογικών "παραδείσων" έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, μετά την απόφαση των ηγετών της G20 να αναλάβουν δράση κατά των κρατών που δεν συνεργάζονται σε φορολογικά ζητήματα.
Στη "μαύρη λίστα", στην οποία περιλαμβάνονται τα κράτη εκείνα τα οποία ποτέ δεν δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα διεθνή κριτήρια, φιγουράρουν τέσσερις χώρες: η... Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες.
Η δεύτερη λίστα, αποκαλούμενη "γκρίζα λίστα", περιλαμβάνει τριάντα οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή, οι οποίες δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, αλλά δεν έχουν "ουσιωδώς" υλοποιήσει τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού.
Μετά την υπογράμμιση εκ μέρους των ηγετών της G20 της ανάγκης για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των φορολογικών "παραδείσων", ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία(φωτογ.), δήλωσε σήμερα ότι "πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν το κύρος του κριτηρίου του ΟΟΣΑ ως το διεθνές σημείο αναφοράς. Εχουμε τώρα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ο ΟΟΣΑ είναι σε καλή θέση να υλοποιήσει. Είμαι πεισμένος ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις υποσχέσεις σε συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχύσουμε την ακεραιότητα και διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος".
Ικανοποίηση εξέφρασε η Αυστρία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, για το ότι δεν περιελήφθη στη "μαύρη λίστα" του ΟΟΣΑ, παρά τη συμπερίληψή της στη "γκρίζα λίστα".
(πηγή απε)
Bookmark and Share