Το..επαναλαμβανόμενο θαύμα του πληθωρισμού που πέφτει. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Το..επαναλαμβανόμενο θαύμα του πληθωρισμού που πέφτει.

Πτώση στο 1,3% το Μάρτιο ενώ 44 απ΄τις 50 κατηγορίες αγαθών υπηρεσιών ανατιμήθηκαν εώς και 28,7%!!
Του Θ.Λυρτσογιάννη

Τα μαγικά νούμερα της στατιστικής τα βρήκαμε πάλι μπροστά μας με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον τιμάριθμο. Εκείνο που επίσης βλέπουμε είναι πως ενώ ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια καλά κρατεί και το καλάθι της νοικοκυράς συνεχίζει να αδειάζει.
Το θαύμα έγινε και ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,3%. Την ίδια ώρα το ρύζι ανατιμήθηκαν 12,5%, τα λαχανικά και τα φρούτα παρά τον ήπιο χειμώνα 11,2% και 8,8% αντιστοίχως, τα ψάρια και τα ζυμαρικά 7%, το ρεύμα 6,5% παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου (να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η εφαρμογή της ρήτρας πετρελαίου μετατέθηκε στις ελληνικές καλένδες με αποτέλεσμα τα ρεύμα να μη φθηνύνει).
Γενικά από τις 50 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς ανατιμήθηκαν ως 28,7% οι 44!
Κατά τα
...
λοιπά η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι το ¨τέρας¨ γονάτισε και δεν υπάρχει ζήτημα ακρίβειας.
Δυστυχώς, όμως για τους καταναλωτές και κυρίως τους πλέον αδύναμους οικονομικά η ακρίβεια είναι εδώ παρούσα, ροκανίζει το εισόδημα και ταυτοχρόνως υπονομεύει την οικονομία, αφού η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανάκαμψη σήμερα στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση. Που σημαίνει ότι με αδύναμους καταναλωτές το εγχείρημα δυσκολεύει.
Κι’ ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ουσιαστικά παραμένει στη θέση του θεατή και παρακολουθεί σχεδόν απαθής τη ληστεία σε βάρος των καταναλωτών.
Βεβαίως, δηλώσεις γίνονται, όπως και προτροπές, ενίοτε δε και απειλές οι οποίες όμως παραμένουν σε βερμπαλιστικό επίπεδο. Πολιτικές συγκεκριμένες με σχέδιο, κανόνες και επιμονή στην εφαρμογή τους δεν είδαμε και ούτε πρόκειται να δούμε.
Οι λόγοι πολλοί και μεταξύ αυτών και ιδεολογικοί
. Όταν κάποιος πιστεύει σχεδόν τυφλά στην ελεύθερη αγορά και στον ανταγωνισμό, αποφεύγει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Αλλά στην Ελλάδα μόνο καλά δεν λειτουργεί η αγορά, ενώ και ο μύθος της αυτορύθμισής της έχει καταρριφθεί ουσιαστικά με το mea culpa του Γκρίνσπαν, του πρώην πατριάρχη της αυτορυθμιζόμενης αγοράς.
Bookmark and Share