Μια πρώτη νίκη για την Επιτροπή προστασίας του Σέιχ Σου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Μια πρώτη νίκη για την Επιτροπή προστασίας του Σέιχ Σου.

Email από
"Επιτροπή για την προστασία του Σέιχ Σού".


"Στις 8 Απρίλη εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας Προσωρινή Διαταγή αναστολής εκτέλεσης των έργων οδοστρωσίας στο υπό διαπλάτυνση δίκτυο δασικών δρόμων στο Σέιχ Σού (φωτογ.).
Ήταν η πρώτη τοποθέτηση του ΣτΕ για την υπ’ αρ. 293/09 Αίτηση Αναστολής που κατέθεσαν πολίτες, σύλλογοι και κινήσεις της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας τις παραλείψεις και αντιφάσεις την Μελέτης του Έργου που συνέταξε η Δ/νση Δασών Θεσσαλονίκης και ζητώντας από την δικαιοσύνη να παρέμβει. Είναι μια πρώτη νίκη των πολιτών εκείνων που εδώ και τόσους μήνες έχουν κινητοποιηθεί με στόχο την δημοσιοποίηση της πραγματικής φύσης των «έργων», που διαδήλωσαν, που σταμάτησαν τα φορτηγά στο δάσος.

Αυτών... που συκοφαντήθηκαν συστηματικά από μια παράξενη χορωδία πολιτειακών παραγόντων ως «εχθροί του δάσους», ενεργούμενα των καταπατητών και τόσα άλλα. Κι όλα αυτά επειδή είχαν το θράσος να επιμείνουν στην διατήρηση του Σέιχ Σού ως δασικού οικοσυστήματος και όχι ως «δάσους πάρκου» κατακερματισμένου από ασφάλτινες οδεύσεις, λεηλατημένου από την ανεξέλεγκτη παρουσία του ΙΧ.. Ενός δάσους παραδομένου σε χρήσεις καταστροφικές για την χλωρίδα και την πανίδα του, συμπεριλαμβανόμενης και της ανοικοδόμησης δασικών εκτάσεων που η διευκόλυνση της πρόσβασης πολλαπλασιάζει την αξία τους ως οικόπεδα, τροφοδοτώντας την αδηφαγία των νόμιμων ή παράνομων διεκδικητών τους.
Είναι μια πρώτη ήττα της Διεύθυνσης Δασών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όσων από συντεχνιακά συμφέροντα ή από άγνοια συντάχθηκαν μαζί τους στο δασοκτόνο έργο της διαπλάτυνσης των δασικών δρόμων, της αλλαγής της χάραξης τους και την σκυρόστρωση ως προοίμιο της ασφαλτόστρωσης τους. Το μήνυμα προς όλους αυτούς είναι σαφές: Κανείς, ακόμη και η Διοίκηση δεν είναι πάνω από τους νόμους και τις υποχρεώσεις που αυτοί προβλέπουν, υποχρεώσεις που αφορούν την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας, της εκτέλεσης τους με τις ελάχιστες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στοιχεία που αποτελούν αντικείμενο μιας περιβαλλοντικής μελέτης, υποχρέωση από την οποία το Δασαρχείο θεώρησε καλό να αυτοεξαιρεθεί.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Ήταν η κινητοποίηση των πολιτών που έφερε τελικά το θέμα στην δημοσιότητα και συνέβαλλε στην ευαισθητοποίηση, προϊόν της οποίας αποτελεί και η απόφαση αυτή. Η συνέχιση της επαγρύπνησης και της κινητοποίησης μας είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η απόφαση με δεδομένα τόσο τα τερτίπια των εργολάβων όσο και την στάση του Δασαρχείου, που από κατά Νόμο προστάτης του δάσους είναι σήμερα ο κύριος ενός δασοκτόνου έργου. Είναι ακόμη αναγκαία για την οριστική ανατροπή των σχεδίων αλλαγής χρήσης του Σέιχ Σού, που μέρος της μόνον αποτελεί η διαπλάτυνση και μετατροπή των δασικών δρόμων σε αυτοκινητόδρομους.
Θεσσαλονίκη, 8 Απρίλη 2009
Επιτροπή για την Προστασία του Σέιχ Σού"
Bookmark and Share