Θνητότητα από τη νέα γρίππη: - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Θνητότητα από τη νέα γρίππη:

στο Μεξικό:ένας στους 44 ασθενείς
στον υπόλοιπο κόσμο μόλις ένας στους 1354!

Μόλις χθές, σε προηγούμενη ανάρτησή μας ,επισημαίναμε το εξής παράδοξο γεγονός που προέκυπτε από τις μέχρι τότε ανακοινώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την εξάπλωση της νέας γρίπης:
  • η θνητότητα από τον ιό ανάμεσα σε όσους έχουν νοσήσει στο Μεξικό φθάνει τον 1 θάνατο ανά 44 ασθενείς,
  • στον υπόλοιπο κόσμο καταλήγει μόνο ο 1 στους 1354 ασθενείς!
Για το "παράδοξο" αυτό (τουλάχιστον στα μάτια των μη ειδικών) φαινόμενο, το Greece Salonika απευθύνθηκε στον επιδημιολόγο κ. Ιωάννη Καραγιάννη.

Ο κ.Καραγιάννης μας εξηγεί πως:
"Η καταγραφή των κρουσμάτων γίνεται στο... Μεξικό γίνεται (ή γινόταν σίγουρα τουλάχιστον στην αρχή της επιδημίας) με βάση τα πολύ βαριά περιστατικά που είχαν επιπλοκές, όπως πνευμονία.
Στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα δε στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται συστηματικά πολύ πιο ευαίσθητος ορισμός κρούσματος, με αποτέλεσμα
να καταγράφονται και τα πολύ ελαφρύτερα περιστατικά στον "παρονομαστή".
Έτσι, η θνητότητα εμφανίζεται πολύ πιο αυξημένη στο Μεξικό. Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει ο ορισμός κρούσματος στο Μεξικό τώρα σε σχέση με τον Απρίλιο.
Φανταστείτε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να καταγράφονται όλα τα περιστατικά των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με το νέο ιό, αφού δεν γίνεται ο εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους μολυσμένους ανθρώπους (κατά πάσα πιθανότητα, κάποιος που έχει ελαφριά συμπτώματα μπορεί να μην καταφύγει για ιατρική συμβουλή ή θα πάει απλώς στον οικογενειακό του ιατρό και θα δοθούν οδηγίες χωρίς τη λήψη φαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για εξετάσεις).
Ένας δεύτερος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη θνητότητα είναι η δυνατότητα ενός συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην περίθαλψη περιστατικών πνευμονίας".


Bookmark and Share