Ερωτήματα για τα 5,1 Ρίχτερ στη Μακεδονία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Ερωτήματα για τα 5,1 Ρίχτερ στη Μακεδονία.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι.Δεν έχουν καταλήξει ακόμα για το αν ο 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός..
Email από εφημερίδα "Τα Νέα".


Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη σεισμική εξέλιξη στην περιοχή των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου χθες το απόγευμα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις.
Στην περιοχή αυτή των ελληνοσκοπιανών συνόρων, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο των δύο σεισμικών δονήσεων, με μεγέθη 5,1 και 4,1, το 1931 είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Περιμένουμε να εκτιμήσουμε τη σεισμική ακολουθία για να δούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός», είπε...
στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης. Η συνάδελφός του Δέσποινα Κεμεζετζίδου απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ξυπνήσει» η λεγόμενη «σερβομακεδονική» ζώνη. «Η απόσταση από την περιοχή όπου βρίσκεται το επίκεντρο των δύο σεισμών είναι αρκετά μεγάλη, ενώ τα μεγέθη μικρά για να ενεργοποιήσουν γειτονικά ρήγματα», είπε η σεισμολόγος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, στις 17.29΄ σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, ενώ στις 19.17΄ ακολούθησε η ισχυρότερη των 5,1 R. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια της Θεσσαλονίκης, στην πόλη Βαλάντοβο, στη Νότια FΥRΟΜ. Οι σεισμοί ήταν επιφανειακοί, με εστιακό βάθος μικρότερο των 10 χιλιομέτρων.
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια και σε δίκτυα υποδομών.
Bookmark and Share