Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ΑΜΚΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ΑΜΚΑ.

Χωρίς παροχές κινδυνεύουν να βρεθούν, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, όσοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν θα διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Ο ΑΜΚΑ θα είναι απαραίτητος για την έναρξη της απασχόλησης και της ασφάλισης, την έκδοση ή ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας, την παραλαβή της σύνταξης και επιδομάτων ενώ θα αποτελέσει τη βάση για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα ακολουθήσουν για την περιστολή των δαπανών υγείας και της εισφοροδιαφυγής.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

O ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει τον Αριθμό Μητρώου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Με βάση τον Α.Μ., οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να εξακριβώσουν, είτε μέσω της ιστοσελίδας amka.gr είτε καλώντας το 11131 (χωρίς χρέωση) αν τους έχει απονεμηθεί ΑΜΚΑ. Οσοι διαπιστώσουν ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ ή υπάρχουν λάθη, θα πρέπει να καταφύγουν στα ασφαλιστικά ταμεία και στα ΚΕΠ.
Στο μεταξύ, η κάρτα με τον ΑΜΚΑ έχει αρχίσει να αποστέλλεται (έχουν ταχυδρομηθεί 2 εκατ. κάρτες και απομένουν περισσότερες από 7 εκατ.), ενώ συνδικαλιστικά στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία καθώς αρκετοί ασφαλισμένοι δεν έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του amka.gr, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων με βάση τα στοιχεία, τα οποία έδωσαν τα Ταμεία.
Όπως σημειώνεται, εκτός ηλεκτρονικού συστήματος είναι όσοι έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά σε περισσότερα ταμεία, συνταξιούχοι ταμείων τα οποία έχουν συγχωνευτεί και ασφαλισμένοι, οι οποίοι είχαν διακόψει την ασφάλισή τους και, στη συνέχεια, ασφαλίστηκαν στο ίδιο ή σε άλλο Ταμείο.
Πρόβλημα έχει εντοπιστεί και με τις κάρτες με τον ΑΜΚΑ που εστάλησαν σε ορισμένους ασφαλισμένους καθώς διαπιστώνονται λάθη (στο πατρώνυμο, στο έτος γέννησης κ.ά.).
Μπροστά στον κίνδυνο να «ναυαγήσει» η απογραφή των ασφαλισμένων (μέτρο το οποίο έχει αποφασιστεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2008, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι, να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία στα Ταμεία) η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα καλέσει, με διαφημιστική εκστρατεία, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους να μεταβούν στα ΚΕΠ με τον αριθμό μητρώου που διαθέτουν από τα Ταμεία τους, να απογραφούν και να αποκτήσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Την ηλεκτρονική βάση των στοιχείων των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργοδοτών θα διαχειρίζεται η υπό σύσταση (στη θέση του σημερινού ΚΗΥΚΥ) εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» που δημιουργείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, ο ΑΜΚΑ θα οδηγήσει σε μια νέα λειτουργική δομή του ασφαλιστικού συστήματος αφού, για παράδειγμα στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα βοηθήσει στη διασταύρωση στοιχείων ώστε να μειώσει την κατασπατάληση των πόρων των ταμείων. Στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης του εργαζόμενου, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Στον συνταξιοδοτικό τομέα, θα μειωθεί ο χρόνο έκδοσης και απονομής της σύνταξης, ενώ στο επίπεδο των παροχών, προβλέπεται μείωση της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση των συναλλαγών κάθε πολίτη με τα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά, θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη, αφού η ολοκλήρωση της εφαρμογής του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, απαιτεί πρώτα, την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των ασφαλιστικών ταμείων, η έλλειψη της οποίας μπορεί να ακούγεται παράδοξη για ένα σύγχρονο κράτος, τον 21ο αιώνα, αποτελεί όμως, γεγονός για την Ελλάδα.
Απαραίτητα δικαιολογητικά: Για Έλληνες Υπήκοους:
- Tο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας.
- Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.

Για Ξένους Υπήκοους:
- Το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία.
- Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα απαιτείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Απαραίτητα Δικαιολογητικά απόκτησης ΑΜΚΑ μέσω εκπροσώπου

Εκτός των παραπάνω αναφερομένων δικαιολογητικών, απαιτείται:
- Ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου και επιπλέον.

- Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

Να σημειωθεί, ότι εάν κάποιος έχει λάβει ΑΜΚΑ, έχουν όμως υπάρξει αλλαγές σε κάποια από τα στοιχεία του (όπως όνομα, τηλέφωνο, δ/νση, ασφαλιστικός φορέας κ.λπ.), μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές ή επικαιροποίηση στοιχείων και πάλι μέσω των ΚΕΠ ή των γραφείων ΑΜΚΑ, με πρωτοβουλία του ίδιου.
Με ΑΜΚΑ υποχρεούνται να εφοδιαστούν και οι ξένοι υπήκοοι που απασχολούνται στην Ελλάδα.



Bookmark and Share