Επιδημία νέων...κομμάτων στην ΠΓΔΜ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Επιδημία νέων...κομμάτων στην ΠΓΔΜ.


Το νέο κόμμα του .."εθνικού ήρωα" των Σλαβομακεδόνων Λ.Μπόσκοσκι, ανησυχεί τον κ.Γκρουέφσκι.

Ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ από τη δημιουργία ενός ακόμη νέου κόμματος από πρώην επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE αλλά και με την επικείμενη επιστροφή του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Και αν το κόμμα του ανερχόμενου Αλβανού πολιτικού Rufi Osmani, για το οποίο μιλήσαμε χθες (δείτε εδώ) δεν θα ανησυχήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Γκρουέφσκι,το νέο κόμμα που αναμένεται να σχηματίσει εντός των προσεχών ημερών ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, μέχρι πρότινος επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ο οποίος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και συγκέντρωσε ποσοστό 15% πρόκειται να φέρει σοβαρές ανακατατάξεις στην εσωτερική αλλά πιθανόν και την εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.
Η δημοτικότητά του Λ.Μποσκόσκι εκτινάχθηκε με την αθωωτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ήταν υπόδικος στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης για περισσότερα από τρία χρόνια με την κατηγορία της ανάμειξης σε εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων στη χώρα το 2001.Τελικά το ICTY, τον περασμένο Ιούλιο, απάλλαξε τον Λιούμπε Μπόσκοσκι από τις κατηγορίες και στη συνείδηση των Σλαβομακεδόνων έχει καταγραφεί περίπου ως...εθνικός ήρωας!
Ο Μπόσκοσκι αποσταστοποιήθηκε από το κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση του VMRO-DPMNE να...
επιλέξει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ως υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο τελευταίος νίκησε στο β' γύρο και αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Ο Λιούμπε Μπόσκοσκι δήλωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, το οποίο θα κινείται στο χώρο της χριστιανοδημοκρατίας, θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.Ο Μπόσκοσκι διαθέτει ερείσματα στη λαϊκή βάση του VMRO-DPMNE.
Σε μία άλλη εξέλιξη στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση»(SDSM), για το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου.Το συνέδριο αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο πρόσωπο του οποίου τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του SDSM αναγνωρίζουν τον πολιτικό που θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να το καταστήσει αξιόλογο αντίπαλο του VMRO-DPMNE.
Bookmark and Share