Αμερικανική στροφή στο "Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων" του ΟΗΕ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Αμερικανική στροφή στο "Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων" του ΟΗΕ.

Μια σημαντική διαφοροποίηση της διακυβέρνησης Ομπάμα:
.
Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ διεκδικούν εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στο παρελθόν το είχαν πολεμήσει, υπό τον Ομπάμα στηρίζουν και δίνουν νέα δυναμική στο όργανο του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

Αναδημοσιεύουμε από τη Ντόιτσε Βέλλε:

"Μόλις πριν από τρία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφιζαν κατά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Από το 2005 ο τότε γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσπαθούσε να αναβαθμίσει το συμβούλιο ως όργανο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών τότε αντικατόπτριζε την κυρίαρχη συντηρητική αντίληψη στην αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπους.
Ο Βόλφγκανγκ Χάιντς από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Βερολίνο σημειώνει ότι "η αντίληψη αυτή, δεξιά του κέντρου, πιστεύει ότι διεθνείς θεσμοί και διεθνές δίκαιο συνιστούν κατά κανόνα επιβάρυνση και περιορισμό στις ΗΠΑ για την άσκηση της εξουσίας τους. Γι αυτό και υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις σε διεθνείς συμβάσεις, ένας μεγάλος σκεπτικισμός έναντι των Ηνωμένων Εθνών".
Με τον Ομπάμα στην προεδρία και την κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον το... νέο επιτελείο βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία το θέμα, εκτιμά ότι θα έχει πλεονεκτήματα από τη συνεργασία, ότι θα πρέπει να εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη και όχι κόντρα στον ΟΗΕ.Με το προηγούμενο του Αμπου Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο τί πιθανότητες έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; "Πιστεύω ότι έχουν πιθανότητες», εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Χάιντς, «διότι η κυβέρνηση Ομπάμα κατ΄ αρχήν σε επίπεδο πολιτικών διακηρύξεων έχει χαράξει μια νέα γραμμή και την υλοποιεί τώρα στην πράξη . Και επειδή πολλές χώρες είναι της άποψης ότι ακόμα και αν ασκούν κριτική στην Ουάσιγκτον είναι προτιμότερο να είναι οι ΗΠΑ μέσα στο όργανο και να συνομιλούν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά να μένουν εκτός».Σε περίπτωση που εκλεγεί τελικά και Αμερικανός αντιπρόσωπος, αναμένεται να αποκτήσει και άλλη δυναμική το όργανο του ΟΗΕ, εκτιμούν οι ειδικοί. Ακόμη και αν η εκπροσώπηση θα είναι ισότιμη με άλλες χώρες, το ειδικό βάρος της ψήφου των ΗΠΑ είναι μεγάλο και θα έχει και πρακτικές συνέπειες. "Για παράδειγμα», λέει ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Χάιντς, "θα βοηθήσει να φύγει η συζήτηση από το γενικόλογο ιδεολογικό πλαίσιο και να μεταφερθεί στις πραγματικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες χώρες".
Bookmark and Share