Πλησιάζει η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Πλησιάζει η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας;

"Το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε, για την ώρα, αν πιστέψουμε τα πρόσφατα σημάδια από τις κινήσεις των αγορών.."

Αναδημοσίευση από τους βρετανικούς Financial Times.

Το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε, για την ώρα, αν πιστέψουμε τα πρόσφατα σημάδια από τις κινήσεις των αγορών. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει αργά στους επενδυτές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι είναι ακόμη ζωντανοί μετά την σχεδόν θανάσιμη εμπειρία που έζησαν το περασμένο φθινόπωρο. Οι κυβερνητικές πολιτικές -από τις ανορθόδοξες πρακτικές των κεντρικών τραπεζών ως τα «τεστ κοπώσεως»- έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τους χειρότερους φόβους.
Τα σημάδια της αναγεννημένης αισιοδοξίας βρίσκονται παντού. Ένα συνεχές ράλι απομάκρυνε τα χρηματιστήρια από την άβυσσο στην οποία είχαν βυθιστεί στις αρχές του έτους. Η τιμή του πετρελαίου, αν και απέχει ακόμη πολύ από τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ ενισχύεται, όπως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το κλίμα έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό ώστε αρκετοί είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ακόμη και τραπεζικές μετοχές.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να...
πιστωθούν μέρος αυτής της επιτυχίας. Καθώς οι συγκρίσεις με τη δεκαετία του ’30 είναι αναπόφευκτες, σήμερα εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν έμειναν άπρακτοι. Η στάση τους δεν ήταν πάντοτε δημιουργική, τουλάχιστον όμως αντελήφθησαν γρήγορα πως έπρεπε κάτι να γίνει.
Η δοκιμασία στην οποία υπέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι αμερικανικές αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Οι εκτιμήσεις τους συνάδουν με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Ο Τιμ Γκάιτνερ βάσισε την πολιτική του στην παραδοχή ότι η δυσλειτουργία των αγορών δεν οφείλεται μόνο στις πραγματικές απώλειες που προκάλεσαν οι ανόητες επενδύσεις στη διάρκεια της ανόδου, αλλά εξίσου (αν όχι περισσότερο), από την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί σε αυτές.
Βεβαίως, τα φαινόμενα ενδέχεται να απατούν - είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1929 ως το 1933, τα χρηματιστήρια υποχώρησαν κατά 89% ονομαστικά, παρά τα συχνά αλλά προσωρινά ράλι. Για την ώρα, όμως, αυτό που βλέπουμε είναι μια επιστροφή της εμπιστοσύνης. Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο κόλπο.
Bookmark and Share