Το αθάνατο Ελληνικό "δαιμόνιο" στην Ευρώπη..
Της Λ. Γιανναρου
«Ναι, αλλά εμείς “τρώμε” και τη σκόνη της Αφρικής!». Μπορεί να μην χρησιμοποίησαν ακριβώς αυτά τα λόγια, ωστόσο οι ελληνικές αρχές το 2001 κατάφεραν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι οι συνεχείς υπερβάσεις των ορίων για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων δεν οφείλονται πάντοτε στην ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και σε μια «ασύμμετρη απειλή», τη μεταφερόμενη από τη Σαχάρα σκόνη δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο γλιτώσαμε την καταβολή ενός τσουχτερού προστίμου για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (μας είχε ήδη επιβληθεί), αλλά «ανεβάσαμε» κατάτι και τα όρια ασφαλείας - έτσι, να ’χουμε λίγο παραπάνω «αέρα».
Οχι πάντως καθαρό αέρα, καθώς έκτοτε οι υπερβάσεις συνεχίζονται κανονικότατα...
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ούτε σήμερα ούτε και... ποτέ δεν αναπνέαμε τον ίδιο αέρα με χώρες όπως, για παράδειγμα, οι σκανδιναβικές - και θα ήταν όντως άδικο Ελλάδα και Σουηδία να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική είναι ένα φαινόμενο που μας ακολουθεί από την αρχαιότητα (είναι η «κόκκινη βροχή» για την οποία κάνει λόγο ο Ομηρος στην Ιλιάδα, που έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί τον θάνατο του γιου του) και μας ταλαιπωρεί έκτοτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταφορά σκόνης από τη μαύρη ήπειρο καταγράφεται περίπου 30 φορές τον χρόνο, ανεβάζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τους δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και τον βαθμό δυσφορίας των πολιτών, κυρίως στη νότια χώρα. (Η χώρα μας είχε αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι το 2001 στο 65% των περιπτώσεων οι υπερβάσεις οφείλονταν στην αφρικανική σκόνη).
Χαρακτηριστικό είναι ότι, στην τελευταία «ηχηρή» επίσκεψη του ξένου εισβολέα, στις αρχές Μαρτίου, τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στην Αθήνα εκτινάχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από 17 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3) σε... 550 μg/m3, με όριο συναγερμού για ημερήσιες συγκεντρώσεις τα 50 μg/m3.
Το γεγονός ότι το φαινόμενο είναι σύνηθες, πάντως, δεν θα έπρεπε να μας εφησυχάζει, αλλά μάλλον να μας θέτει σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Κι αυτό γιατί η σκόνη από την Αφρική κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιτίας της μόλυνσης στην αφρικανική ήπειρο, οι κόκκοι άμμου που ταξιδεύουν πέρα απ’ τη Μεσόγειο φέρουν μαζί τους όχι ένα και δύο, αλλά εννέα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, αρσενικό, σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό και ψευδάργυρο). Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία ωστόσο αυξάνεται λόγω της «ελληνικής» μόλυνσης. Πάνω στη σκόνη από την Αφρική «κολλάνε» οι ρύποι των πόλεων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι οι κόκκοι που φτάνουν ώς εδώ είναι οι μικρότεροι σε μέγεθος (οι υπόλοιποι και βαρύτεροι έχουν «πέσει» νωρίτερα στη θάλασσα) και κατά συνέπεια οι πιο εύκολα εισπνεύσιμοι από τον άνθρωπο, τότε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τις ημέρες της «εισβολής» της αφρικανικής σκόνης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία (αυτό τουλάχιστον κατέδειξε πρόσφατα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην επίσης «πληγείσα» Βαρκελώνη).
Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν φυσικά οι ηλικιωμένοι, όσοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα. Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, πάντως, τα μικροσωματίδια μπορεί να προκαλέσουν και καρδιακές επιπλοκές, λόγω της χημικής τους σύστασης (εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλλουν την καρδιά).
Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο εάν η αλλαγή του κλίματος έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων μεταφοράς σκόνης από την Αφρική στις μεσογειακές χώρες. Μολονότι όλοι παρατηρούμε έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούν προς το παρόν παρακινδυνευμένη την απόδοσή του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
πηγή Καθημερινή
Post Top Ad
Τρίτη 19 Μαΐου 2009
Home
Unlabelled
Όταν η σκόνη απ'τη Σαχάρα μας γλύτωνε από ένα ακόμη πρόστιμο.