Ο Ομπάμα ξανάρχεται.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ο Ομπάμα ξανάρχεται..

Με τον πρόεδρο Σαρκοζί, την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ θα συναντηθεί διαδοχικά στα μέσα Ιουνίου ο πρόεδρος Ομπάμα, στη δεύτερη-από την ορκωμοσία του- επίσκεψή του στην Ευρώπη.
Του Στ.Ευσταθιάδη.
.
.
Με τους δύο πρώτους η συνάντησή του είναι ευκαιριακή και περισσότερο τυπική, μολονότι η φωτογραφία του δίπλα στη γερμανίδα καγκελάριο θα βοηθήσει στην προεκλογική προσπάθειά της.
Η συνάντηση και οι συνομιλίες που θα έχει στη Μόσχα είναι εκείνες που θα παρακολουθήσει όλος ο κόσμος με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον.
Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι αυτή την εποχή βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα τρία... στελέχη του Λευκού Οίκου προετοιμάζοντας την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, ενώ στις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τη διάσκεψη του G20 στο Λονδίνο (5 Απριλίου) ως τα μέσα Μαΐου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύο ομάδες συμβούλων του Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε και διατηρεί στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας κλιμάκιο κρεμλινοπαρατηρητών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Νορμανδία, όπου πριν από 65 χρόνια έγινε η συμμαχική απόβαση, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γερμανία, συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ και σε αναζήτηση του τάφου του αδελφού του πατέρα του, λοχία Τσάρλι Πέιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες κοντά στο στρατόπεδο Ορντουρφ. Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα τον συναντήσει στη Νορμανδία και θα έχει πρόγευμα εργασίας στο οποίο δεν θα παρακαθήσει κανένας υπουργός του. Η καγκελάριος Μέρκελ, αντίθετα, παραθέτει γεύμα εργασίας στο οποίο θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και θα έχει μαζί του εικοσάλεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Η (άτυπη) ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνει θέματα διεθνούς ασφαλείας- το Αφγανιστάν, η ενέργεια, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον νέο παγκόσμιο χάρτη και η πορεία της οικονομικής κρίσης.

Το κλίμα στη Μόσχα δεν είναι τόσο θερμό όσο τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Ομπάμα και οι ευθύνες καταμερίζονται εξίσου στις δύο πλευρές. Το Κρεμλίνο είναι «τρομερά ενοχλημένο» για τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία, τα οποία ερμηνεύει ως «μια άτυχη ένδειξη της επιμονής (των ΗΠΑ) να αμφισβητούν τo ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή των συμφερόντων ασφαλείας» της Ρωσίας. Ούτε διαβλέπει αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία. Και η Ουάσιγκτον διαπιστώνει «απροθυμία» της Μόσχας να προχωρήσει σε «νέα πολιτική, σε μια νέα φιλοσοφία ασφαλείας για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων» των δύο χωρών και περιορίζεται στο ζήτημα της ανανέωσης της συνθήκης για τα συμβατικά όπλα. Είναι ωστόσο ενδιαφέρον το ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΟμπάμαΜεντβέντεφ.
Bookmark and Share