Από την εφημερίδα "The New York Times":
"Περισσότερους από 20.000 –επιπλέον– Αμερικανούς στρατιώτες στέλνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν, για σειρά θερινών επιχειρήσεων που αποτελούν πραγματικό «τεστ κοπώσεως» της συμμαχικής εκστρατείας στην ταραγμένη χώρα.
Αν τα σχέδια των «επιτελών» των Ταλιμπάν ευοδωθούν, οι συμμαχικές αυτές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση, κυρίως χάρη σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα που απολαμβάνουν οι ισλαμιστές αντάρτες:
τα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα για τους Ταλιμπάν, που υπολογίζουν στο ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να τους φθάσουν στα κρησφύγετά τους εντός του πακιστανικού εδάφους.
Ενας από τους επιτελείς αυτούς του αντάρτικου, 28χρονος κάτοικος των Φυλετικών Περιοχών, σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε στους «New York Times», περιέγραψε επιχειρησιακή τακτική που βασίζεται στην απρόσκοπτη διασυνοριακή κίνηση, στην εύκολη στρατολόγηση μαχητών από το Πακιστάν και στη συνεχιζόμενη... στήριξη που απολαμβάνει το αντάρτικο μεταξύ των Αφγανών χωρικών. Η περιγραφή του προσφέρει ρεαλιστική εικόνα των αντιπάλων του ΝΑΤΟ, καθώς και των μεθόδων δράσης και των φιλοδοξιών των Ταλιμπάν, στην προετοιμασία τους να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, τα λόγια του 28χρονου αντάρτη ερμηνεύουν πώς οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν αναλάβει την πρωτοκαθεδρία του «αντιαποικιοκρατικού αγώνα».
Ο 28χρονος εμφανίσθηκε να μην ανησυχεί για τα σχέδια του Αμερικανού διοικητή στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, που επιδιώκει να εφαρμόσει στο Αφγανιστάν ορισμένες από τις τεχνικές που αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στο Ιράκ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σουνιτών κατά αμερικανικών δυνάμεων. «Ξέρω ότι ο Πετρέους πειραματίσθηκε στο Ιράκ. Γνωρίζω, όμως, τους Αφγανούς. Θα πάρουν τα χρήματα του Πετρέους, αλλά δεν θα πάνε με το μέρος του. Χιλιάδες Αφγανοί, που εργάζονται για τους Αμερικανούς, μας δίνουν πληροφορίες και μας πουλούν τα όπλα τους. Οι Αμερικανοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να ελέγξουν τα χωριά. Για να μας διώξουν από αυτά θα πρέπει να καταφύγουν σε από αέρος βομβαρδισμούς, που θα προκαλέσουν κι άλλα θύματα μεταξύ των αμάχων», είπε ο 28χρονος γενειοφόρος ισλαμιστής.
Ενα πράγμα που τον εντυπωσίασε ήταν οι βομβαρδισμοί με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη: «Τα μη-επανδρωμένα είναι πολύ αποτελεσματικά. Εχουν μειώσει σημαντικά τα ανώτατα κλιμάκια της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στη συνοριακή ζώνη. Είκοσι εννέα φίλοι μου έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις».
Οι βομβαρδισμοί με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη στην πακιστανική πλευρά των συνόρων, όμως, ώθησε απλά τους Ταλιμπάν να περνούν περισσότερο χρόνο στο Αφγανιστάν ή να μετακινηθούν πιο βαθιά εντός του πακιστανικού εδάφους.
Οι στόχοι
Στις μάχες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στις περιοχές Μπούνερ και Ντιρ, στην πακιστανική επαρχία των Βορειοδυτικών Συνόρων, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον στρατό της χώρας. Την ίδια ώρα, στο Αφγανιστάν οι τοπικοί Ταλιμπάν, επικουρούμενοι από τους Πακιστανούς αδελφούς τους επιλέγουν συνειδητά αμερικανικούς στόχους. Παρότι για τους Ταλιμπάν οι πόλεμοι σε Πακιστάν και Αφγανιστάν αποτελούν μέρος ενιαίου ιερού πολέμου, τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν απροσπέλαστο εμπόδιο για τον αμερικανικό στρατό.
Αν το Πακιστάν είναι επίσημα σύμμαχος των ΗΠΑ, οι Πακιστανοί δεν επιτρέπουν στον αμερικανικό στρατό να διασχίσει τα σύνορά τους, ενώ η πρόσφατη πρωτοβουλία ίδρυσης κοινών συνοριακών σταθμών μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενίσχυση της φύλαξης, δεν έχουν αποδώσει ακόμη τους αναμενόμενους καρπούς. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων προς το Πακιστάν, ώστε αυτό να περιορίσει τη διείσδυση των Ταλιμπάν, ο 28χρονος «επιτελής» των ανταρτών αποκαλύπτει ότι το πέρασμα των συνόρων από τους ένοπλους μαχητές του δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι Πακιστανοί φρουροί, μέλη του παραστρατιωτικού Συνοριακού Σώματος, είναι πολύ απασχολημένοι με τη δική τους επιβίωση. Ο 28χρονος Ταλιμπάν λέει ότι τον τελευταίο μήνα οργάνωσε τη μετακίνηση από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν 80 μαχητών, σε τέσσερις ομάδες. Ο νέος «επιτελής» λέει ότι διατάζει τους άνδρες του να στρατοπεδεύσουν σε «φιλικά διακείμενα» αφγανικά χωριά, όπου θα ζήσουν τέσσερις με έξι μήνες, χάρη στη στήριξη που τους προσφέρουν οι κάτοικοι.
Δέος απέναντι στις επιδιώξεις της Αλ Κάιντα
Τον Μάρτιο, ο 28χρονος «επιτελής» των Ταλιμπάν πραγματοποίησε «αναγνωριστικό» ταξίδι με μοτοσικλέτα στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, από την Ουάνα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Ουαζιριστάν, στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν, για να βεβαιωθεί ότι ο δρόμος ήταν ασφαλής για τους άνδρες του. Ο δρόμος ήταν όντως ασφαλής.
Κύρια αποστολή των δύο πρώτων ομάδων μαχητών που απέστειλε ο 28χρονος στο Αφγανιστάν, ήταν να πραγματοποιήσουν ενέδρα σε πομπή οχημάτων που μεταφέρει εφόδια για το ΝΑΤΟ, στον αυτοκινητόδρομο Κανταχάρ-Καμπούλ. «Επιδιώκουμε να προκαλέσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά, να καταρρακώσουμε το ηθικό τους και να τους αποσταθεροποιήσουμε», λέει.
Οι αντάρτες του, ηλικίας μέχρι είκοσι ετών, έχουν επιλεγεί για την αντοχή και την ιδεολογική τους καθαρότητα. Ορισμένοι, όπως και ο ίδιος ο 28χρονος, εκπαιδεύτηκαν από τον πακιστανικό στρατό ως πολιτοφύλακες στις συνοριακές περιοχές με την Ινδία στο Κασμίρ, προτού ασπασθούν τον αγώνα των Ταλιμπάν. Ολοένα και πιο συχνά, οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν δικούς τους εικονολήπτες, που εξασφαλίζουν εικόνες από επιθέσεις εναντίον του ΝΑΤΟ, τις οποίες διακινούν μετά σε παράνομα προπαγανδιστικά DVD. Ο 28χρονος «επιτελής» λέει ότι… πάχυνε τα τελευταία δύο χρόνια και είναι σήμερα πολύ χοντρός και πολύ γέρος για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, ενώ λέει ότι ανήκει στην «τάση» του πολέμαρχου Μουλά Μανσούρ, ο οποίος με τη σειρά του δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα του Σιράζ Χακανί, υιού του βετεράνου ηγέτη των Αφγανών μουτζαχεντίν Τζαλαλουντίν Χακανί.
Ο 28χρονος είχε τη βάση του στην Ουάνα, όπου είναι ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης εκεί όπου οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ανέτρεψαν ριζικά τη ζωή του. Η απειλή των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών έκανε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις παραδοσιακές συναθροίσεις 10 με 20 ανδρών, που συζητούν τα θέματα της ημέρας. «Το κουτσομπολιό έληξε», λέει ο 28χρονος.
Οι σχέσεις μεταξύ των Πακιστανών Ταλιμπάν και των στελεχών της Αλ Κάιντα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αραβες, διακρίνονται από αμοιβαίο σεβασμό, αλλά και καχυποψία. Οι Αραβες επισκέπτονται συχνά το παζάρι της Ουάνα, αλλά αποφεύγουν να πιάσουν φιλίες με ντόπιους και εμφανίζονται ιδιαίτερα μυστικοπαθείς σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές τους. Οι Ταλιμπάν, όμως, εκφράζουν δέος απέναντι στις παγκόσμιες επιδιώξεις της Αλ Κάιντα. «Εχουν παγκόσμια ατζέντα και μεγάλα σχέδια. Εμείς οι Ταλιμπάν το μόνο που θέλουμε είναι να καταλάβουμε το Αφγανιστάν και να διώξουμε από αυτό τους Αμερικανούς άπιστους».