Οι εφημερίδες σήμερα: - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Οι εφημερίδες σήμερα:

Ποια θέματα κυριαρχούν:
  • Οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens,
  • η προετοιμασία και οι ζυμώσεις στα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς και
  • το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.
Ακολουθούν οι πρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι και οι κυριότερες ειδήσεις:



ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προφυλακίστηκε ο Πρ. Μαυρίδης. Οι πρώτες καμπάνες στους δυο πρώην διευθυντές της Siemens για τις μίζες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με την πρώτη προφυλάκιση, αυτή του άλλοτε γενικού διευθυντή της Siemens Ελλάδος Πρόδρομου Μαυρίδη, "άνοιξε" ο χορός των απολογιών των επτά αρχικών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της γερμανικής εταιρείας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "1,3 δισ. ευρώ για 20.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου εξήγγειλε πρόγραμμα - μαμούθ για την επιχορήγηση μικροεπενδυτών".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με κονδύλια πάνω από 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγούνται περίπου 17.000-20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, ενώ θα ακολουθήσει και ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και ειδικών κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση, όπως η γουνοποιία και οι ιχθυοκαλλιέργειες".

Η ΑΥΓΗ: "Η αποχή... "ψήφος" σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αλ. Τσίπρας: Μη δίνετε ανάσα στον δικομματισμό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στα μπάνια επιχειρούν να στρέψουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών τα δύο μεγάλα κόμματα ελπίζοντας ότι από τη χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές θα επωφεληθούν τα ίδια, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών υπολογίζεται επί των ψηφισάντων και όχι επί των εγγεγραμμένων. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες στους εργαζόμενους της βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων ΒΙΑΝΕΞ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραδίδεται μόνος του στον ανακριτή ο Χριστοφοράκος για τον οποίο εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Με χειροπέδες στον Κορυδαλλό ο Μαυρίδης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "έσκασε" η αναμενόμενη πρώτη "βόμβα" της προφυλάκισης στην υπόθεση της Siemens και... ισοπέδωσε το πρώην στέλεχος της εταιρίας Πρόδρομο Μαυρίδη. Η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης ικανοποιεί απόλυτα το λαϊκό αίσθημα, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος προς τον Κορυδαλλό για όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε περίεργα οικονομικά αλισβερίσια και στιγμάτιζαν τον τόπο με τις έκνομες δραστηριότητές τους".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Παροχές με άρωμα... Ευρώπης. Λίγες ημέρες πριν τις ευρωκάλπες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "παροχές με χρήματα των ευρωπαϊκών ταμείων ρίχνει στην προεκλογική μάχη η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κλείσει την "ψαλίδα" των δημοσκοπήσεων που δείχνουν να προηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επιδότηση έως 65% για μικρομεσαίους. Νέα προγράμματα για επιχειρήσεις που απασχολούν 0-50 άτομα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "περίπου 17.000 - 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου, των υπηρεσιών καθώς και του franchise αναμένεται να είναι αποδέκτες του 1,05 δισ. ευρώ που θα διατεθεί στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στο χορό των επιδοτήσεων μπαίνουν ακόμη και επιχειρήσεις που είχαν ζημιές".

ΕΘΝΟΣ: "Φαντομάς ο άνθρωπος με τη βαλίτσα. Βαριές ευθύνες για την εξαφάνιση του Μιχ. Χριστοφοράκου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένταλμα σύλληψης για τον Μιχ. Χριστοφοράκο εξέδωσε χθες ο ανακριτής. Ήταν όμως αργά. Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens είχε ήδη γνωστοποιήσει ότι λόγοι υγείας δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει από τη Γερμανία για να απολογηθεί".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκτός Συντάγματος η Αγία Τριάδα!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το κακό θα έλθει από τους διαβασμένους είχε προφητεύσει ο 'Αγιος Κοσμάς ο Ισαπόστολος. Επαληθεύεται η προφητεία κατά κεραία όπως και οι υπόλοιπες. Δυστυχώς, εισέδυσαν στο Υπουργείο Παιδείας καθηγητές και δάσκαλοι ασυνείδητα και συνειδητά όργανα που προσπαθούν να κτυπήσουν τον Ελληνισμό στην ρίζα του που είναι η νεολαία του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απέδρασε ο "Μίστερ μίζας" των πολιτικών. Σάλπαρε για άλλες πολιτείες το "αφεντικό" της "Ζίμενς" στην Ελλάδα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην πανίσχυρου άνδρα της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου εκδόθηκε χθες από τον 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοράκη, ο οποίος ματαίως περίμενε τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση με τα "μαύρα ταμεία" του γερμανικού κολοσσού να προσέλθει ενώπιόν του προκειμένου να απολογηθεί για τα κακουργήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οπερέτα αλά γερμανικά. Ευτελίζουν κάθε έννοια δικαίου οι κατηγορούμενοι της Siemens".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ασθένησε" αιφνιδίως ο Μ. Χριστοφοράκος... στο Μόναχο. Ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές Αρχές. Μήνυση κατά του ανακριτή από τον Γ. Σκαρπέλη. Παραιτήθηκαν δύο συνήγοροι για να πάρουν νέα προθεσμία οι πελάτες τους. Προφυλακίσθηκε ο Πρ. Μαυρίδης. Ελεύθερος με όρους ο Αλ. Αθανασιάδης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και ξαφνικά άφαντος ο Νο1. Siemens: Ο Χριστοφοράκος, διά του συνηγόρου του, δήλωσε αιφνίδια ασθένεια στο Μόναχο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο φερόμενος ως χορηγός πολιτικών τζακιών και κομμάτων Μ. Χριστοφοράκος, κάτοχος και γερμανικού διαβατηρίου, "δραπέτευσε" και δεν απολογήθηκε χθες στον ανακριτή. Πανικοβλήθηκε ή έχει στρατηγικό σχέδιο για το οποίο απαιτούνται "διευθετήσεις"; Αυτό θα ξεκαθαρίσει σύντομα, ωστόσο ο καταζητούμενος τέως Νο1 της Siemens, κατάφερε... με ένα fax να εκθέσει και το σύστημα της παραγραφής υπουργικών ευθυνών αλλά και την δικαστικής βραδυπορίας".

ΕΣΤΙΑ: "Ζάππειο 1979. Τι έλεγε ο Ζισκάρ. Παρών και σήμερα στην 30ή επέτειο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα το βράδυ εορτάζεται σε εκδήλωση στο Ζάππειο η 30ή επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Την τελετή, στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, θα τιμήση με την παρουσία του ένας εκ των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν, ο οποίος ήταν παρών και στην ιστορική τελετή του Ζαππείου της 28ης Μαΐου 1979".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στη Γερμανία ο άνθρωπος της Siemens. Απέφυγε την ανάκριση ο Μιχάλης Χριστοφοράκος - Προφυλακίστηκε ο Πρόδρομος Μαυρίδης".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντί στην Ευελπίδων, στη Γερμανία βρισκόταν χθες ο βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens και ο άνθρωπος με τις ισχυρότερες πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις, κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διεθνές ένταλμα σύλληψης για Χριστοφοράκο. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της SIEMENS δεν προσήλθε στον ανακριτή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εις βάρος του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου. Ο κ. Χριστοφοράκος δεν είχε προσέλθει το πρωί στον ανακριτή, επικαλούμενος λόγους υγείας που τον αναγκάζουν-όπως ισχυρίστηκε- να παραμείνει στο εξωτερικό. Παράλληλα, μήνυση για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος σε βάρος του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, που διενεργεί την έρευνα για τα "μαύρα ταμεία της Siemens, κατέθεσε ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κάνει τον ...Γερμανό ο κύριος Μίζενς. Ένταλμα σύλληψης για Χριστοφοράκο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένταλμα σύλληψης για τον Νο1 κατηγορούμενο στην υπόθεση Ζίμενς κ. Μιχ. Χριστοφοράκο εξέδωσε χθες ο ανακριτής".

Η ΝΙΚΗ: "Παγώνουν" το επικουρικό. Η κυβέρνηση πάει να βγάλει τα σπασμένα από τους συνταξιούχους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στους συνταξιούχους φορτώνει τα βάρη της κρίσης η κυβέρνηση Καραμανλή. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά ήταν ξεκάθαρη: Οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον στις επικουρικές τους συντάξεις για το 2009, εκτός από το φιλοδώρημα των 300-500 ευρώ που χορήγησε ως επίδομα ο Γ. Παπαθανασίου. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για νέες επαχθείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Αδύναμος αρχηγός...πανίσχυροι δελφίνοι!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καθώς η ΝΔ οδεύει προς τις ευρωεκλογές η ήττα διαγράφεται όλο και πιο καθαρά κι αυτό ουδείς το αμφισβητεί πλέον. Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η διαφορά που θα τη χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ, η οποία ίσως κρίνει και την πιθανότητα εθνικής κάλπης το φθινόπωρο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαιμητόμος για ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ακόμη πιο οδυνηρά μέτρα ετοιμάζει η ΕΕ για την αγροτιά. Αυτό αποκαλύπτεται από την προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα γίνει στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με το σχετικό κείμενο συζήτησης που ετοίμασε η Τσέχικη Προεδρία και έχει θέμα την ΚΑΠ μετά το 2013 και το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων".

Η ΧΩΡΑ: "Έχω πλάτες δεν θα μας πειράξει κανείς". Ντοκουμέντο: Ο Σίκατσεκ αποκαλύπτει όσα έλεγε ο Μαυρίδης για τις μίζες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έγγραφο-φωτιά για το πως έβλεπε τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα ο Πρόδρομος Μαυρίδης φέρνει σήμερα στο φως η "Χ", αμέσως μετά την κατάθεσή του στους Έλληνες ανακριτές. Μιλώντας στον Ράινχαρντ Σίκατσεκ όπως αναφέρει η διεθνής νομική φίρμα DEBEVOISE & PLIMPTON LLP, είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στα ...κλειστά στόματα, ενώ θεωρούσε ...ανύπαρκτα τα νομικά προβλήματα στη χώρα μας. Παράλληλα, χθες εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην...προϊστάμενό του, Μιχάλη Χριστοφοράκο".

City Press: "Σκάνδαλο SIEMENS: Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μ. Χριστοφοράκο, που επικαλέστηκε λόγους υγείας για να μην απολογηθεί. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής Πρ. Μαυρίδης. Μετ΄εμποδίων η ανάκριση, με παραιτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης και μηνύσεις εις βάρος του ανακριτή".

Metro: "Πέφτει ζεστό χρήμα στην αγορά. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί κονδύλια 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κονδύλια συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ ενεργοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και σε δεύτερη φάση, και των ελευθέρων επαγγελματιών συγκεκριμένων κλάδων".

Metropolis: "Χιλιάδες λιλιπούτειες ΔΕΗ, τα νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στη στέγη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα να εγκαταστήσουν συστήματα φωτοβολταϊκών γρήγορα και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πωλούν και εκείνοι ενέργεια στη ΔΕΗ, αξιοποιώντας ένα σύνολο αντισταθμιστικών οφελών".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " 'Ανοδος βάσεων μέχρι 700 μόρια! Εύκολα Μαθηματικά στις Πανελλήνιες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ζητείται πράσινο. Η κυριαρχία του τσιμέντου καθιστά ασφυκτική τη ζωή στη Θεσσαλονίκη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Κονδύλια 1,05 δισ. ευρώ για επενδύσεις από ΜμΕ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στις 25 Μαΐου "ανοίγει" ο νέος κύκλος ενίσχυσης επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πτώση 20% στον τζίρο της βιομηχανίας. Υποχώρηση 27,3% στις νέες παραγγελίες τον Μάρτιο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κατακόρυφη πτώση στον τζίρο της βιομηχανίας σημειώθηκε τον Απρίλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας τους επόμενους μήνες είναι ανησυχητικά, καθώς οι νέες παραγγελίες είναι μειωμένες κατά 27,3%"

ΚΕΡΔΟΣ: "Ένα δισ. για μικρομεσαίους. Την ερχόμενη Δευτέρα δημοσιεύεται η προκήρυξη του προγράμματος".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ, εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιδοτούνται με 1.050 εκατ. ευρώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ενισχύσεις ύψους 1.050 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις υφιστάμενες ΜΜΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΟΙΟ Γιάννης Παπαθανασίου".
Bookmark and Share