Αφοπλισμός αλλά και εκσυγχρονισμός των πυρηνικών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Αφοπλισμός αλλά και εκσυγχρονισμός των πυρηνικών

Νέες διαπραγματεύσεις αρχίζουν σήμερα στη Μόσχα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αντικείμενο τη συμφωνία που θα διαδεχθεί τη START.
Από τη Ντόιτσε Βέλλε


ΗΠΑ και Ρωσία ξεκινούν άλλη μια προσπάθεια για τον περιορισμό των τεράστιων πυρηνικών τους οπλοστασίων. Από σήμερα και για τρεις ημέρες οι δύο πυρηνικές δυνάμεις διαπραγματεύονται στη Μόσχα με αντικείμενο τη συμφωνία που θα διαδεχθεί τη «συμφωνία για περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων», η ισχύς της οποίας εκπνέει στο τέλος του 2009.
Οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών εμφανίζονται.. αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβέντεφ θα παρουσιάσουν στην επόμενη συνάντησή τους στις 6 Ιουλίου στη Μόσχα ένα καλό αποτέλεσμα.
Κι όμως πριν από 10 ακόμη ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ προανήγγειλε στη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης με αφορμή τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ατομικού οπλοστασίου της χώρας του. Παράδειγμα, ο διηπειρωτικός πύραυλος Topol M που φέρει πυρηνικές κεφαλές. Το όπλο αυτό θεωρείται ο σημαντικότερος παράγων για την άμυνα της Ρωσίας, θα πει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ. «Το πρώτο μας καθήκον είναι η βελτίωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Και αυτό θα επιτευχθεί με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Θα πρέπει να πληρούν αξιόπιστα την αποστολή τους και να εγγυώνται τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους μας», δήλωσε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Λιγότερα, αλλά πιο σύγχρονα πυρηνικά όπλα



Με λίγα λόγια, στο πεδίο των συμβατικών όπλων οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από τη Ρωσία. Αλλά και στο πεδίο των πυρηνικών η Μόσχα βρίσκεται στην πραγματικότητα πολύ πίσω από την Ουάσιγκτον. Ένα μεγάλο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας είναι άχρηστο. Υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Υπό την έννοια αυτή η μείωση των πυρηνικών κεφαλών στις 1.500 θεωρείται θετική εξέλιξη για τη Μόσχα. Και όπως επισημαίνει ο Αλεξάντερ Νίκιτιν, διευθυντής του Κέντρου Ευρωατλαντικής Ασφάλειας στην Ντόιτσε Βέλλε:
«Είναι σαφές ότι πολλοί πύραυλοι είναι παλιοί και θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους. Η Ρωσία λοιπόν θα πρέπει να επενδύσει στους Topol και στους Topol M. Και αυτοί είναι εκατοντάδες και όχι χιλιάδες».

Bookmark and Share