Μυστικό ταξίδι του αρχηγού της CIA στο Ισραήλ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Μυστικό ταξίδι του αρχηγού της CIA στο Ισραήλ.

Ως "προάγγελο" χτυπήματος στο Ιράν,περιγράφεται το ταξίδι αυτό,από το διεθνή Τύπο...

Μυστικό ταξίδι στο Ισραήλ φέρεται να πραγματοποίησε προ δεκαημέρου ο αρχηγός της CIA, Λίον Πανέτα, προκειμένου να καταστήσει ξεκάθαρο στη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διατάξει αιφνιδιαστική επιδρομή με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δίχως προηγουμένως να έχει ενημερώσει τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Time» και την ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς», ο κ. Νετανιάχου φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Πανέτα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης με τις ΗΠΑ.


Σε πολυσέλιδη έκθεση του... Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Ουάσιγκτον, πάντως, υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει περισσότερα από ενενήντα μαχητικά προκειμένου να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι τοποθεσίες των οποίων είναι γνωστές. Για την καταστροφή των υπόγειων εγκαταστάσεων της Νατάντζ θα απαιτηθεί η χρήση βομβών διάτρησης ενός και δύο τόνων. Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ήδη πουλήσει εξακόσιες τέτοιες βόμβες στον ισραηλινό στρατό. Η επιτυχημένη χρήση του συγκεκριμένου όπλου προϋποθέτει «απόλυτη ακρίβεια» από τους Ισραηλινούς πιλότους. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι Ιρανοί έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν απίθανο για τους Ισραηλινούς να προσεγγίσουν τους στόχους δίχως απώλειες. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας αεροπορικής επιδρομής είναι λίγες, ενώ εμμέσως αμφισβητείται η ικανότητα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας να φέρει εις πέρας τέτοια αποστολή.
Ο κ. Νετανιάχου, πάντως, αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η διευθέτηση του ιρανικού ζητήματος προέχει της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους είναι κλειδί για διπλωματική επίλυση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οσον αφορά το Παλαιστινιακό, ο Ισραηλινός ηγέτης ενδέχεται να παρουσιάσει νέο σχέδιο και στενοί του συνεργάτες δήλωναν αισιόδοξοι ότι οι Αμερικανοί θα το αντιμετωπίσουν θετικά. Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου θα ανακοινώσει στον κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη θα συνεχιστεί
-πηγές Reuters,Ass.Press,Kathimerini.gr-.
Bookmark and Share