ΠΓΔΜ: Σενάριο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΠΓΔΜ: Σενάριο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

Ο υπουργός οικονομίας της ΠΓΔΜ, κ. Fatmir Besimi παρουσίασε το προσχέδιο της Στρατηγικής Ενεργειακής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2009 - 2020 με προοπτική έως το 2030, που εκπόνησε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ.
Η στρατηγική προβλέπει δύο βασικά σενάρια για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα της ενέργειας: ένα που περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού και ένα χωρίς αυτήν. Για την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής η χώρα θα πρέπει να...
εξασφαλίσει πόρους συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ στην περίπτωση του σεναρίου κατασκευής πυρηνικού σταθμού και ύψους 5 δισ. ευρώ στην αντίθετη περίπτωση.
Η στρατηγική καλύπτει τα ζητήματα που αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων για την ανάπτυξη του κλάδου, την εισαγωγή του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.λπ., ενώ προβλέπει την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών Cebren, Galiste και Boskov Most.
Η υιοθέτηση της στρατηγικής θα επιτρέψει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Besimi-ναυτεμπορική-.
Bookmark and Share