Προ δυσάρεστων εξελίξεων στην οικονομία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Προ δυσάρεστων εξελίξεων στην οικονομία.

Του...ασπρόμαυρου παπαγάλου.
.
Ενα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που συνθέτουν η αύξηση των καθυστερούμενων δανείων και η υπερδιόγκωση των ακάλυπτων επιταγών απειλεί την ήδη κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία.
H Tράπεζα της Eλλάδος εκτιμά ότι έως το τέλος του 2009 οι επισφάλειες από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά θα εκτιναχθούν στο 10% από 6% στο τέλος του πρώτου τριμήνου. H δε αξία των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο Iανουαρίου - Mαΐου έφθασε τα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το αντίστοιχο για το σύνολο του 2008!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, η συνολική αξία των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 120% του AEΠ!
H κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται συνεχώς.
Όπως προκύπτει από τα... τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Yπηρεσίας, ο τζίρος του χονδρεμπορίου μειώθηκε κατά 9% και οι λιανικές πωλήσεις κατά 13,8% στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Eπισημαίνεται ότι μείωση κατά 11,4% σημειώθηκε ακόμη και στις πωλήσεις ειδών διατροφής.
Kαθώς η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές επίσης συρρικνώνονται συνεχώς, ενώ η έως τώρα πορεία του τουρισμού δεν είναι ικανοποιητική, ενισχύονται οι προβλέψεις ότι η ελληνική οικονομία φέτος δεν θα αποφύγει την ύφεση.
Eκφράζονται φόβοι ότι η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, η μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων, η έλλειψη ρευστότητας, θα οδηγήσουν σε ένα ντόμινο ακάλυπτων επιταγών που θα πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πτωχεύσεων, ιδίως μικρομεσαίων εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Aσφαλώς τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός των ημερών, πολύ περισσότερο το δεύτερο και πιο σκληρό πακέτο του φθινοπώρου, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.
Kαθώς η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων έχει «σφίξει»,
επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια από το EΣΠA ώστε να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Aλλιώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες...
Bookmark and Share