«Άοπλοι» ξηλώνουν τον αμίαντο οι στρατιώτες..; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

«Άοπλοι» ξηλώνουν τον αμίαντο οι στρατιώτες..;

Παράνομη αφαίρεση αμιάντου από τα στρατόπεδα πραγματοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται κανένας νόμος, με συνέπεια να προκαλείται βλάβη στην υγεία του προσωπικού αλλά και στο περιβάλλον.

Aπό την εφημερίδα "Έθνος":

Η έκταση των βλαβών στην υγεία στρατιωτών και στρατιωτικών είναι άγνωστη, καθώς άγνωστο είναι και το μέγεθος της παρανομίας.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το «Εθνος», διαπίστωσε πως σε πολλά στρατόπεδα η αφαίρεση αμιάντου έγινε χωρίς κανένα μέτρο για την υγεία του προσωπικού, ενώ την παράβαση της νομοθεσίας βεβαιώνει και ο νομάρχης Σάμου, Εμ. Κάρλας, στις υπηρεσίες του οποίου δεν έχουν αποταθεί ποτέ, ως όφειλαν, οι Ενοπλες Δυνάμεις για τις εργασίες αφαίρεσης αμιάντου από τα στρατόπεδα του νησιού.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 8243/1113/91, θα...
έπρεπε να έχει ζητηθεί έγκριση για τις εργασίες από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την παράλληλη κατάθεση σχεδίου εργασιών και γραπτής εκτίμησης κινδύνου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της νομαρχίας.
Μετά το τέλος των εργασιών και αφού έχουν μεριμνήσει για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων του αμιάντου στο εξωτερικό, θα πρέπει η μονάδα να παραλάβει πιστοποιητικό τελικής διάθεσης των αποβλήτων, το οποίο θα το καταθέσει στη νομαρχία.
Κανένα από αυτά τα πιστοποιητικά δεν έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Σάμου, δήλωσε στο «Εθνος» ο νομάρχης Εμ. Κάρλας, γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη παρανομία και δημιουργεί υποψίες ότι δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την υγεία του προσωπικού, ενώ είναι άγνωστο τι έκτασης είναι η βλάβη που έχει προκληθεί στο περιβάλλον.
Η αφαίρεση του αμιάντου από τα στρατιωτικά κτίρια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα δημόσια κτίρια τα τελευταία χρόνια, απαιτεί, σύμφωνα με τον νόμο, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δυστυχώς σε ορισμένα στρατόπεδα δεν έχουν τηρηθεί, όπως πολλές φορές έχει καταγγελθεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα και μέθοδοι για την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τις εκπομπές αμιάντου αλλά και κανόνες για την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο.
Η ανάγκη γρήγορης αφαίρεσης του αμιάντου και αντικατάστασής του από άλλα υλικά οδήγησε πολλούς διοικητές στο να ζητήσουν χρηματοδότηση για την αφαίρεση και αντικατάσταση του αμιάντου, παραλείποντας πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα.
Οι λίστες με τα αιτήματα χρηματοδότησης είναι ατέλειωτες και οι δαπάνες αρκετά υψηλές. Ωστόσο, επειδή δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα (όπως έχει γίνει στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας και τις κατά τόπους νομαρχίες) στο να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα και να γίνουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί για το έργο, η διοίκηση κάθε στρατοπέδου ουσιαστικά αναζητεί μόνη της τη λύση, η οποία είναι πολλές φορές πρόχειρη.
Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αφαίρεση αμιάντου από κτίριο του 2ου ΕΤΕΘ στη Μυτιλήνη, έργο για το οποίο δαπανήθηκαν 1.600 ευρώ (Φ814/427/35558 /419 30 Νοεμβρίου 2008).
Οπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία αφαίρεσης του αμιάντου, καθώς κλήθηκαν να βοηθήσουν ακόμα και στρατιώτες, ενώ ο αμίαντος αντί να καταλήξει, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, για υγειονομική ταφή, αγνοείται ακόμα η τύχη του. Πιθανώς να κατέληξε σε κάποιο ρέμα, μολύνοντας το νησί...

Bookmark and Share