162 κρούσματα της νέα γρίπης στη χώρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

162 κρούσματα της νέα γρίπης στη χώρα.

"Τους επόμενους μήνες ενδέχεται να μετράμε μέχρι και 10.000 κρούσματα καθημερινά"

υποστηρίζει ο λοιμωξιολόγος- σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα μας, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να δηλώνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Είναι ενδεικτικό πως χθες οι ειδικοί μετρούσαν περίπου δέκα περιστατικά των οποίων η πηγή μόλυνσης παραμένει άγνωστη. Μάλιστα, οι... επιστήμονες υπογραμμίζουν πως είναι πιθανόν τα κρούσματα να είναι περισσότερα από αυτά που φαίνονται στις επίσημες καταγραφές: «Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να κρατούν τους πολίτες μακριά από τα νοσοκομεία, καθώς δεν προκαλούν ανησυχία.
Και επιπλέον, δεδομένου της υψηλής τουριστικής περιόδου, είναι πιθανόν να έχουν περάσει αρκετοί μολυσμένοι ταξιδιώτες τα σύνορα της Ελλάδας είτε με σκάφη είτε με αυτοκίνητα, χωρίς να έχουν εντοπιστεί», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος.
Ωστόσο, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός εμφανίζεται καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως το πιο τρομαχτικό σενάριο της τριπλής μετάλλαξης φαντάζει- ακόμη- μακρινό. «Πρέπει να σημειωθούν ταυτόχρονα τρεις αλλαγές, ώστε να γίνει ο νέος ιός Α ιδιαίτερα επικίνδυνος- να αναπτύξει αντοχή στα αντιιικά φάρμακα, να είναι εξίσου ή ακόμη περισσότερο μεταδοτικός και επιπλέον να εμφανιστεί πιο επιθετικός προκαλώντας σοβαρότερα συμπτώματα. Οι πιθανότητες παραμένουν χαμηλές», συμπληρώνει ο κ. Τριχόπουλος

Bookmark and Share