Η κατάκτηση της Σελήνης και η...νέα γρίππη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η κατάκτηση της Σελήνης και η...νέα γρίππη.

Ηταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες: η συμπλήρωση 40 ετών από την ημέρα που κατακτήθηκε η Σελήνη και οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα γρίπη.
Σε πολλές εφημερίδες της Κυριακής φιλοξενήθηκαν δίπλα δίπλα, διεκδικώντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών, καθένα για διαφορετικούς λόγους.
Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την 21η Ιουλίου 1969, την ημέρα που ο Νιλ Αρμστρονγκ έκανε ένα μικρό βήμα για τον ίδιο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το επίτευγμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι εξακολουθεί να συγκινεί και να γοητεύει.
Οσο κι αν, με την πρόοδο που έχει γίνει στην προσπάθεια κατάκτησης του διαστήματος και «ξεκλειδώματος» των μυστικών του, θεωρείται επιστημονικά ξεπερασμένο.

Ο άνθρωπος ονειρεύθηκε να φτάσει στο φεγγάρι αιώνες πριν το καταφέρει.
Ο Ιούλιος Βερν μας ταξίδεψε «από τη Γη στη Σελήνη», έναν αιώνα πριν το ταξίδι γίνει πραγματικά.
Στον...
κινηματογράφο, δεκάδες ταινίες γυρίστηκαν με κεντρικό θέμα την κατάκτηση του διαστήματος. Και μετά την 21η Ιουλίου 1969, άρχισαν οι θεωρίες συνωμοσίας: ποτέ δεν πήγαμε στο φεγγάρι και όσα είδαμε ήταν μια καλοστημένη παραγωγή σε κάποια έρημο, λένε κάποιοι.
Πήγαμε στο φεγγάρι και έχουμε ήδη δημιουργήσει αποικία εκεί, στην οποία έχουν μεταφερθεί και ζουν άνθρωποι, προκειμένου να επιβιώσει το ανθρώπινο γένος σε περίπτωση καταστροφής της Γης, υποστηρίζει μια άλλη θεωρία. Το διαρκές ενδιαφέρον επιβεβαιώνει την παθιασμένη αγωνία και αναζήτηση του ανθρώπου να κατανοήσει όσο περισσότερο γίνεται το σύμπαν που τον περιβάλλει.
Την ίδια στιγμή, όμως, ως επώδυνη υπόμνηση του εφήμερου της ανθρώπινης ύπαρξης, στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις γύρω από μια νέα απειλή, τη νέα γρίπη. Πόσο εξαπλώθηκε, πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος πανδημίας, τι πρέπει να προσέχουμε, ποιες είναι οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τι θα γίνει σε περίπτωση μετάλλαξης, πόσο κοντά βρισκόμαστε στο εμβόλιο για την αντιμετώπισή της.
Ο άνθρωπος μπορεί να έφτασε στο φεγγάρι (αν και μερικοί ακόμα αμφιβάλλουν), εξακολουθεί να απειλείται όμως από τους ίδιους εχθρούς που τον απειλούν αιώνες τώρα: μία γρίπη έρχεται να ανατρέψει την καθημερινότητα, να περιορίσει τις συναναστροφές, τα σχέδια για ταξίδια με αεροπλάνο, να μαζέψει τα παιδιά από κατασκηνώσεις. Ακόμα χειρότερα, μια γρίπη «μετράει» ήδη θύματα σε πολλές χώρες του κόσμου και κάνει τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει πολύ πιο απειλητική σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού.
Βεβαίως, η πρόοδος της επιστήμης μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.
Η ιστορία της ανθρωπότητας διαμορφώθηκε, εν πολλοίς, από μεγάλες απειλές που αντιμετώπισε. Διαμορφώθηκε, επίσης, από την ικανότητα του ανθρώπου να επιβιώσει αυτών, να βγει νικητής και να προοδεύσει, φτάνοντας μέχρι το φεγγάρι. Αλλωστε, οι ιοί δεν επιβιώνουν στο (διαστημικό) κενό.Δ.Αντωνίου..



Bookmark and Share