«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;»

Γερμανικές...ευαισθησίες.

«Δεν είναι πια μέλος της ΕΕ η Ελλάδα;»διερωτάται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Τα ευρωπαϊκά στάνταρ».
Αφορμή η συγκεκριμένη περίπτωση ενός Ιρανού που κατέφυγε στη Γερμανία για να εξεταστεί και να δρομολογηθεί τελικά η διαδικασία ασύλου.
«Όπως και να έχει, φαίνεται ότι δεν...ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα - μέλος της ΕΕ. Αυτό υποστηρίζει το Διοικητικό Δικαστήριο της Φραγκφούρτης και δικαιώνει έναν Ιρανό που είχε έρθει μέσω Ελλάδας στη Γερμανία και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο η Γερμανία τον είχε επαναπροωθήσει τότε στην Ελλάδα.
Τώρα όμως το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει, αφού κατέφυγε ξανά στη Γερμανία, η διαδικασία χορήγησης ασύλου να διεξαχθεί εδώ, διότι στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο: η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Εάν όμως αυτή η δικαστική απόφαση γίνει ‘πεπατημένη’, τότε καταρρίπτεται ένας από τους σημαντικούς πυλώνες του δικαίου περί ασυλίας. Διότι έτσι η Γερμανία θα είναι διάτρητη (σ.σ. αυτό είναι φυσικά που..."καίει"το γερμανό συντάκτη) και θα ανοίξουν ντε φάκτο οι πύλες της για όλους.
Στο σημείο αυτό πρέπει για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι τελικά δεν υπάρχουν ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρ.
Και αυτή ακριβώς η προϋπόθεση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού διακανονισμού εγγυάται την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών.»
Το θέμα είναι πως οι γερμανοί -όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι- θεωρούν την Ελλάδα ως "αποθήκη μεταναστών" των οποίων όμως επιθυμία είναι να ζητήσουν άσυλο και να ζήσουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες.Όταν μερικοί το καταφέρνουν,όπως ο συγκεκριμένος Ιρανός,τότε τα ευρωπαικά ΜΜΕ θυμούνται τα..."ευρωπαικά στάνταρ".λήθεια,η "αλλυλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών" σε σοβαρά προβλήματα -όπως αυτό των μεταναστών για τη χώρα μας- δε αποτελεί ευρωπαικό στάνταρ..;
Bookmark and Share