Αγγλικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα Τουρκοκυπρίων για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αγγλικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα Τουρκοκυπρίων για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα.

Το Δικαστήριο έκρινε πως "η έννοια της κυριαρχίας δεν προϋποθέτει ούτε απαιτεί την άσκηση αποτελεσματικού εδαφικού ελέγχου" δικαιώνοντας την Κύπρο.

Το Administrative Court του High Court of Justice,του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε σήμερα προσφυγή των εταιρειών Kibris Turk Hava Yollari και CTA Holidays εναντίον της απόφασης του Υπουργού Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου να απορρίψει το αίτημά τους για έκδοση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων, προγραμματισμένων και ναυλωμένων, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του παράνομου αεροδρομίου που λειτουργεί στην κατεχόμενη Τύμπου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση...της Νομικής Υπηρεσίας στην Κύπρο "πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα που αυτή απολαμβάνει δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου σε σχέση με τη διεξαγωγή διεθνών πτήσεων από και προς το έδαφος της".
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος «κυριαρχία» στο πλαίσιο της Σύμβασης δεν τυγχάνει διαφορετικής ερμηνείας από αυτήν που προσδίδει στον όρο το Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου, η έννοια της κυριαρχίας δεν προϋποθέτει ούτε απαιτεί την άσκηση αποτελεσματικού εδαφικού ελέγχου.Υπό το φως αυτής της ερμηνείας, το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς της Σύμβασης είναι ολόκληρη η νήσος Κύπρος και τα παρακείμενα σε αυτήν χωρικά ύδατα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστική κυριαρχία επί του εναερίου χώρου πάνω από το έδαφος της, δηλαδή πάνω από ολόκληρη την Κύπρο και τα χωρικά της ύδατα.
Οπως αναφέρεται, ''το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δυνάμει της Σύμβασης. Η χορήγηση άδειας για διεξαγωγή απευθείας προγραμματισμένων πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και του 'Ercan' παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δυνάμει του Αρθρου 6 της Σύμβασης.
Περαιτέρω, η χορήγηση άδειας για διεξαγωγή απευθείας ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και 'Ercan' παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δυνάμει του Άρθρου 5 της Σύμβασης''
.

Bookmark and Share