Έλληνας πρέσβης στην ομάδα για το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Έλληνας πρέσβης στην ομάδα για το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ

Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος θα μετέχει στην 12μελή ομάδα των εμπειρογνωμόνων (Group of Experts) που θα διαμορφώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.
.
Πολιτικά το στρατηγικό δόγμα είναι το δεύτερο σημαντικότερο κείμενο που διέπει τη λειτουργία του ΝΑΤΟ μετά τη Συμφωνία της Ουάσιγκτων (ιδρυτική συνθήκη).
Η ολοκλήρωση του πλαισίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στα τέλη του 2010.
Υπενθυμίζεται ότι στη...σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο/ Κελ στις 4 Απριλίου, οι αρχηγοί κρατών ανέθεσαν στο Γενικό Γραμματέα να διαμορφώσει ένα νέο στρατηγικό δόγμα για τη Συμμαχία.
Στο ΓΓ ανατέθηκε ακόμα να σχηματίσει μια μικρή ομάδα υψηλών αξιωματούχων που θα προετοιμάσουν το έδαφος σε στενή συνεργασία με το Βορειατλαντικό Συμβούλιο.
Το ισχύον Στρατηγικό Δόγμα είχε υιοθετηθεί το 1999.
Το Group of Experts αποτελείται από 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος.
Η επιλογή των προσώπων μεταξύ πολλών υποψηφιοτήτων, έγινε από τον νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, το δε ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών πρότεινε τον πρέσβη Γιάννη Ζέπο δεδομένης της μακράς εμπειρίας του σε θέματα ΝΑΤΟ, καθώς έχει υπηρετήσει δύο φορές στο παρελθόν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, ως Μόνιμος και ως αναπληρωτής Αντιπρόσωπος.
Την προεδρία της Ομάδος θα έχει η πρώην Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ο δε κ. Γ. Βαν Ντε Βέερ (J. van de Veer) πρώην πρόεδρος της εταιρείας Royal Dutch Shell θα έχει την αντιπροεδρία.
Στην ομάδα θα μετέχουν υψηλοί αξιωματούχοι από την Ιταλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λεττονία και την Πολωνία.
Οι εργασίες της ομάδας χωρίζονται σε τρεις φάσεις:
α) φάση προετοιμασίας κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε πρωτεύουσες των κρατών - μελών που θα εξετάσουν τα διάφορα κεφάλαια του στρατηγικού πλαισίου.
β) φάση διαβούλευσης, κατά την οποία οι υψηλοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν το σύνολο των κρατών -μελών για να συζητήσουν τις προτάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί και
γ) φάση διαπραγμάτευσης, μετά το καλοκαίρι του 2010, οπότε ο γγ θα συντάξει ένα σχέδιο πλαισίου, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μελών, με στόχο να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής.












απε

Bookmark and Share