Οι εφημερίδες σήμερα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Οι εφημερίδες σήμερα.

Η αιφνιδιαστική αναβολή της έκδοσης Χριστοφοράκου,
οι αποφάσεις για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων τις οποίες προανήγγειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος,
αλλά και το "φρένο" στα σενάρια των πρόωρων εκλογών το οποίο έβαλε ο υπουργός των Εσωτερικών,
καθώς και η πρωτοφανής αύξηση των ακάλυπτων επιταγών που σύμφωνα με στοιχεία της "Τειρεσίας ΑΕ" που ξεπέρασαν τα δύο δισ. ευρώ,
κυριαρχούν στα φύλλα της Τρίτης.



Aκολουθούν τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων και μια σύνοψη του κυρίως θέματος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αποφάσεις για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων σε συνάντηση Προκ. Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες με χρονικό ορίζοντας τη σύνοδο της Βουλής που τελειώνει τον επόμενο Ιούνιο συζήτησαν χθες το πρωί ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι στις θεσμικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η χρηματοδότηση των κομμάτων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, η είσοδος στην ιεραρχία των υπαλλήλων που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και τα μέτρα για την προστασία των νησιωτικών και ορεινών όγκων με τη μοριοδότηση όσων επιλεγούν να μείνουν σε αυτές τις περιοχές".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Όνειρο θερινής νυκτός οι πρόωρες εκλογές".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι κορυφαίες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών που θα πάρουν "σάρκα και οστά" μέχρι τον Ιούνιο του 2010, τέθηκαν χθες επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου".


Η ΑΥΓΗ: "Μιζάρουν για πόλωση για να ξεφύγουν. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύονται την προσωρινή αναστολή έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου και στήνουν σκηνικό αναμέτρησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να εξετάσει το αίτημα του Μ. Χριστοφοράκου για τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα προκάλεσε ανακούφιση στην Αθήνα και έδωσε την ευκαιρία στα δύο μεγάλα κόμματα να επιδοθούν σε επικοινωνιακό καυγά αποφεύγοντας να δώσουν εξηγήσεις για τις μίζες που έχουν πάρει με το σκάνδαλο Siemens".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έδιναν μίζες σε κόμματα και πολιτικούς όλες οι γερμανικές εταιρίες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι μίζες σε ελληνικά κόμματα και πολιτικούς αποτελούσαν πάγια πρακτική για το σύνολο των γερμανικών εταιριών και η καταβολή τους ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακές συμβάσεις σε έργα και προμήθειες".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ρυθμιστές οι Γερμανοί. Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η έκδοση Χριστοφοράκου. Ανατρέπονται τα κυβερνητικά σχέδια. "
Η εφημερίδα γράφει ότι "η αιφνίδια αναστολή της έκδοσης του κ. Μ. Χριστοφοράκου από τη Γερμανία στην Ελλάδα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μέγας ήταν χθες ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση από την ανατροπή των σχεδίων. Το σόου με τις χειροπέδες δεν ήλθε, οι γερμανοί δικαστές είναι πλέον ρυθμιστές και ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί ούτε τους περιφερειάρχες να αλλάξει".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "ΟΧΙ" σε πρόωρες , "ΝΑΙ" σε κάποιες αλλαγές. Εξαγγελίες Παυλόπουλου για έργα στο επόμενο δεκάμηνο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο, πριν αυτά φουντώσουν για τα καλά, έβαλε το Μέγαρο Μαξίμου δια χειλέων Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης".


ΕΘΝΟΣ: "Τους ξέφυγε πάλι ο Χριστοφοράκος. Φιάσκο για την κυβέρνηση η αναβολή του σόου με τις χειροπέδες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ψυχρολουσία για την κυβέρνηση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει τη διαδικασία έκδοσης -εξπρές του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Ως συνέπεια "η φιέστα με τις χειροπέδες" που έστηνε το Μαξίμου , προσωρινά (;) αναβάλλεται".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μη τον είδατε μη τον απαντήσατε. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε τον ερχομό του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα..."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τελικά η προαναγγελθείσα έκδοση Χριστοφοράκου κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία αφού ο Χριστοφοράκος προς το παρόν δεν έρχεται. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καλσρούης ανέστειλε την έκδοση και ζήτησε πίστωση χρόνου για να εκδώσει απόφαση. Τώρα δεν είναι σαφής ο χρόνος της Δικαστικής απόφασης και όλα είναι ρευστά σχετικά με την έκδοση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της SIEMENS".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κυβέρνηση: "Βόρεια Μακεδονία " τα Σκόπια. Κρίσιμες διαβουλεύσεις από σήμερα στη Νέα Υόρκη για την ονομασία των Σκοπίων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Αθήνα επιδίδει σήμερα την απάντησή της στις αναθεωρημένες ιδέες Νίμιτς και θα ακολουθήσουν μεθαύριο οι Σκοπιανοί. Βάση για διαπραγμάτευση η προτεινόμενη ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Ο Γκρουέφσκι έριξε τους τόνους, αλλά βαδίζει πάνω στη σκληρή γραμμή. Επιμένει για λύση διπλής ονομασίας."


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ο καημός του Μονάχου...Έμεινε με τις χειροπέδες στα χέρια η κυβέρνηση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον αέρα έμεινε η φιέστα με τις "χειροπέδες" που ετοίμαζε η κυβέρνηση μια και λογάριαζε χωρίς τον ...Γερμανό της. Τώρα μετράνε τις απώλειες από το φιάσκο και αποδίδουν ευθύνες στον Δένδια, ότι "πήρε στο λαιμό του την κυβέρνηση".


ΕΣΤΙΑ: "Γιατί απαιτείται ενιαία φορολογία. Πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν η Κυβέρνησις τολμήση να αλλάξη ριζικά το φορολογικό σύστημα, καθιερώνοντας ενιαίο χαμηλό συντελεστή φορολογίας, μόνον οφέλη θα προκύψουν. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιλυθή, αφού είναι βέβαιο ότι τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αιφνιδιαστική αναστολή της έκδοσης Χριστοφοράκου από τη γερμανική Δικαιοσύνη".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες το πρωί".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Ντρίπλα" Χριστοροφάκου. Αναστέλλεται η έκδοσή του στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αναστέλλεται τελικά η έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, μετά το θρίλερ που εκτυλίχθηκε χθες το πρωί, αφού κατά πληροφορίες ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens θα έφτανε στην Αθήνα χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί".


ΤΑ ΝΕΑ: "Χαιρετίσματα από το Μόναχο...Ψυχρολουσία από την αναβολή της έκδοσης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το φιάσκο με την πολυδιαφημισμένη έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, στην οποία επένδυε η κυβέρνηση για να ξεφύγει από το σκάνδαλο της Ζίμενς. Κορυφαίοι υπουργοί εξαπολύουν πυρά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν ενώ στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατυπώνουν αιχμές για την ΕΛ.ΑΣ.".


Η ΝΙΚΗ: "Στάση πληρωμών πνίγει την αγορά. Στο ποσό ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ακάλυπτες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ξεπέρασε και τα 2 δισ. ευρώ το ύψος των ακάλυπτων επιταγών, μέγεθος που αποδεικνύει τις συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες επικρατούν στην αγορά. Μάλιστα, στελέχη του τραπεζικού κλάδου προβλέπουν ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί τους επόμενους μήνες και θα προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις τον Οκτώβριο, διογκώνοντας τον κίνδυνο να επηρεαστούν από την έλλειψη ρευστότητας και οι υγιείς επιχειρήσεις".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ηχηρή απάντηση στην αντικομουνιστική εκστρατεία της ΕΕ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "απέναντι στην επιχείρηση της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών να παραχαράξουν την Ιστορία και να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό - ναζισμό, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καταρτίζουν πλούσιο πρόγραμμα δράσης".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφυξία στην αγορά. Έκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ανασχηματισμός προ των πυλών. Σε ριζικές αλλαγές προχωρά ο Κ. Καραμανλής".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στην υγειά μας θα πίνουν οι Κινέζοι. Κρασί από το Αμύνταιο στο Πεκίνο!"


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Ακάλυπτες επιταγές 2 δισ. "παγώνουν" την οικονομία".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στο 1,954 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009 καταγράφοντας αύξηση 217,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Μόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου σφραγίστηκαν επιταγές αξίας 296,4 εκατ. η αξία των οποίων ήταν αυξημένη κατά 181,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ντόμινο ακάλυπτων επιταγών στην αγορά. Έφθασαν τα 2,1 δισ. ευρώ στο επτάμηνο - Αύξηση κατά 193%".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φόβους ότι η κρίση θα επεκταθεί και στις υγιείς επιχειρήσεις εκφράζει το ΕΒΕΑ, καθώς ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές τους πρώτους επτά μήνες του 2009 έφθασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στα δύο δισ. ευρώ έφθασαν οι ακάλυπτες επιταγές εφέτος".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ασφυκτικά η αγορά από την έλλειψη ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Τα στοιχεία για τις ακάλυπτες υποχρεώσεις από επιταγές και συναλλαγματικές, που εγγράφονται στην Τειρεσίας ΑΕ, δείχνουν πως η αγορά παγώνει και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσεις που αναμένεται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα 2 δισ. ευρώ "έπιασαν" οι ακάλυπτες επιταγές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το επίπεδο ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ άγγιξε στο τέλος Ιουλίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών. Είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με το επτάμηνο του 2008, ενώ υπερβαίνει κατά πολύ τα μεγέθη του συνόλου του περασμένου έτους οπότε καταγράφηκε αξία ύψους 1,29 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 238,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008 που ανήλθε σε 616,37 εκατ. ευρώ".
Bookmark and Share