Στα... αζήτητα δύο στις πέντε θέσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Στα... αζήτητα δύο στις πέντε θέσεις

στα Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ που θα λειτουργήσουν φέτος για πρώτη φορά!

Ηχηρό ράπισμα από τους υποψηφίους και τους γονείς τους εισπράττει και φέτος η πολιτική της ίδρυσης Τμημάτων ΤΕΙ στην περιφέρεια, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Στα Τμήματα που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, οι δύο στις πέντε θέσεις έμειναν στα αζήτητα. Οι υποψήφιοι (σε συναπόφαση με τους γονείς τους) δεν επιθυμούν να «μεταναστεύσουν» για να κάνουν το χατίρι των τοπικών παραγόντων. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η... Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΠΘ κατηγορώντας το για πολιτική υδροκεφαλισμού υπέρ των κεντρικών ΤΕΙ, και ζητεί αύξηση των θέσεων των περιφερειακών ΤΕΙ και ποιοτική αναβάθμισή τους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ και μειώνονται στα κεντρικά, παρότι οι υποψήφιοι «ψηφίζουν» κεντρικά και αφήνουν κενές τις θέσεις των περιφερειακών.
Ευθύνη για την απαξίωση των περιφερειακών ΤΕΙ και τις κενές θέσεις στα νέα Τμήματα φέρουν και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, που εισηγούνται υπέρ των νέων Τμημάτων, αλλά και η ηγεσία του υπ. Παιδείας, που τελικά αποφασίζει. «Πίσω από κάθε Τμήμα που δημιουργείται ανά τη χώρα κρύβεται ένας τοπικός άρχοντας. Στο επόμενο διάστημα θα συνέλθει η επιτροπή Βερέμη, με αντικείμενο τον χωροταξικό ανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό θα μας φέρει όλους ενώπιον των ευθυνών μας», λέει με ευθύτητα στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, και μέλος της επιτροπής, κ. Β. Καπετανάκης.
Ειδικότερα, επί υπουργίας Στυλιανίδη αποφασίσθηκε από το νέο ακαδημαϊκό έτος να λειτουργήσουν 13 νέα Τμήματα ΤΕΙ. Με την ίδια απόφαση θα πρωτολειτουργήσουν άλλα 8 νέα Τμήματα ΤΕΙ τη διετία 2010-2012. Με τη σειρά της, η νυν ηγεσία του ΥΠΕΠΘ όρισε 1.425 θέσεις στα Τμήματα αυτά για τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου. Από αυτές έμειναν κενές οι 559, το 40%. Μάλιστα, από τις 559 θέσεις σχεδόν οι μισές (231) βρίσκονται στα δύο νέα Τμήματα των Γρεβενών, ενώ στο ένα εκ των δύο Tμημάτων -αυτό με αντικείμενο τη Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)- εισήχθη μόνο ένας υποψήφιος. «Τα αντικείμενα των Τμημάτων με τις περισσότερες κενές θέσεις είναι σύγχρονα. Αρα, είναι σαφές ότι η απομακρυσμένη έδρα τους λειτουργεί αποτρεπτικά», αναφέρει στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης.
Eλλιπής ενημέρωση
Ουσιαστικά ακυρώνεται η πολιτική: τριτοβάθμια σχολή σε «κάθε πόλη και χωριό», που υιοθετείται και σήμερα, μία δεκαετία μετά τις πρώτες σωρηδόν ιδρύσεις (με ευρωπαϊκά κονδύλια) Τμημάτων. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Στ. Γκανάτσιος (όπου εντάσσονται τα Τμήματα των Γρεβενών και στη θητεία του αποφασίσθηκε η ίδρυσή τους), μιλώντας στην «Κ», απέδωσε το πρόβλημα στην ελλιπή ενημέρωση των 18χρονων για τα αντικείμενα των νέων Τμημάτων, αλλά και στην επιλογή του ΥΠΕΠΘ να δίνει σημαντικό αριθμό θέσεων στα κεντρικά ΤΕΙ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας). Από την πλευρά του, ο κ. Καπετανάκης μιλά και για ευθύνες των ΤΕΙ, που δέχονται τις εξωγενείς παρεμβάσεις και εστίασε στην ανάγκη να αλλάξει το μικροπολιτικό... τροπάρι.
Απ.Λακάσσας






Kathimerini

Bookmark and Share