Πως ξεκίνησε η φωτιά στην Αττική; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Πως ξεκίνησε η φωτιά στην Αττική;

O Τάσος Τέλλογλου,ένας απ΄τους ελάχιστους πραγματικούς ρεπόρτερ της χώρας,ασχολείται στο σημερινό ρεπορτάζ του στην εφημερίδα "Καθημερινή", με την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική φέρνοντας στο φώς πολύ σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν τις εικασίες περί οργανωμένου σχέδιου εμπρηστών:
.
"Ηταν λίγο πριν από τις 9 παρά τέταρτο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 21 Αυγούστου, όταν ο κ. Τάσος Παπαγιαννίδης είχε τελειώσει τη δουλειά στο περιβόλι του, που βρίσκεται κάτω από το στρατόπεδο με τους πυραύλους Χοκ στον Βαρνάβα και ανηφόριζε προς το σπίτι του.
Το σκοτάδι είχε ήδη πέσει και ο κ. Παπαγιαννίδης διέκρινε αμέσως τη φλόγα από την απέναντι πλαγιά του Γραμματικού, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από τον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ. «Πήρα αμέσως το 199 και ειδοποίησα την Πυροσβεστική...» λέει σήμερα. Ηταν 20.46, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το «κονβόι» με τα πυροσβεστικά...
οχήματα έφθασε επί τόπου στα επόμενα 45 λεπτά και ο Παπαγιαννίδης κατηύθυνε τους οδηγούς τους, οι οποίοι δεν γνώριζαν την τοπογραφία των απόκρημνων γωνιών της βορειοανατολικής Αττικής. «Εβλεπα τους πυροσβέστες με τους φακούς τους να σκαρφαλώνουν στη βόρεια πλευρά του λόφου που καιγόταν και νόμιζα ότι “κρατούσαν” τη φωτιά...», αναφέρει.
Μιάμιση ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην πρώτη εστία, ο κ. Παπαγιαννίδης άκουσε ένα δυνατό κρότο «σαν έκρηξη», όπως σημειώνει, και είδε μία μεγάλη λάμψη. Στο σημείο όπου βρισκόταν δεν είχε άμεση οπτική επαφή με τη λάμψη που σχηματιζόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την πρώτη εστία.
Οταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, όπου καθόταν, και πήγε σε σημείο που του επέτρεπε να έχει οπτική επαφή, είδε μία δεύτερη μεγάλη εστία.
Ο κ. Παπαγιαννίδης, που είναι αντίθετος στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, λέει ότι αν κάποιος θα ήθελε να κάψει τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, μπορεί να υπολόγιζε ότι εκείνο το βράδυ, με τη δεδομένη φορά του ανέμου, θα το κατάφερνε. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δύο εστίες ήταν πολύ μακριά από το σημείο όπου η αστυνομία φρουρούσε τα μηχανήματα του εργολάβου που κατασκευάζει τον ΧΥΤΑ.
Η δεύτερη εστία σε χαράδρα
Η «Κ» επισκέφθηκε χθες ύστερα από υπόδειξη του κ. Παπαγιαννίδη τη χαράδρα όπου εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στην προέκταση του δρόμου από το νεκροταφείο του Βαρνάβα. Η χαράδρα έχει ένα σχετικό βάθος και οι δράστες του εμπρησμού θα χρειάστηκε να διανύσουν 200 - 300 μέτρα για να τοποθετήσουν τον μηχανισμό σε μια περιοχή όπου, κατά τα άλλα, υπάρχουν μαντριά, μελίσσια, αλλά και ένα μοναστήρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έως χθες δεν είχε η αστυνομία στα χέρια της κάποια ευρήματα από αυτήν τη δεύτερη εστία. Ο κ. Παπαγιαννίδης, πάντως, διαβεβαιώνει ότι η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες χάθηκε το πρωινό του Σαββάτου, «όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έκαναν μία - δύο ρίψεις για να πουν ότι ήρθαν...».
Το μεσημέρι η Πυροσβεστική υποχώρησε προ της καλπάζουσας φωτιάς και ο κ. Παπαγιαννίδης έσωσε το σπίτι του με τη βοήθεια του γιου του, χρησιμοποιώντας δύο λάστιχα κήπου και όσο νερό είχαν"...

Bookmark and Share