O στρατηγός άνεμος,οι πονηρές πευκοβελόνες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

O στρατηγός άνεμος,οι πονηρές πευκοβελόνες

και οι λοιπές...ασύμμετρες απειλές.
Του Γ.Τερζή

Tο 2007 ο ποιητικός οίστρος του Βύρωνα Πολύδωρα εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο τον... «στρατηγό άνεμο» που κατατρόπωσε τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής στην Ηλεία και την Πάρνηθα.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Ευάγγελος Αντώναρος επικαλέστηκε «τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, τους πολύ γρήγορους ανέμους και τη συνεχή αλλαγή της κατεύθυνσής τους» προκειμένου να εξηγήσει την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αττική. Προσέθεσε, βέβαια, και το... «εύφλεκτο» των πεύκων, που μπορεί μεν να έχει βάση σε όρους... φυτολογίας, ωστόσο ως πολιτικό επιχείρημα μάλλον δεν βοήθησε την κυβερνητική προσπάθεια εξευμενισμού της κοινής γνώμης.
Ουδείς αμφισβητεί ότι τα...
μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα καίγονται. Το αποδεικνύουν οι φωτιές στη Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά και σε περιοχές με θερμό κλίμα όπως η Καλιφόρνια και η Αυστραλία. Ως παραδοχή αυτή είναι χρήσιμη για να ξέρουμε όλοι πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός. Ως άλλοθι, όμως, για τις κυβερνητικές ευθύνες -και μάλιστα για δεύτερη φορά σε μόλις δύο χρόνια- αποτελεί συνταγή καταστροφής.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση είναι και η παραδοχή των ευθυνών της.
Θα δημιουργηθούν, ανακοινώθηκε, αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι. Χωρίς κάποιος να εξηγεί γιατί αυτές οι αντιπυρικές ζώνες και αυτοί οι δασικοί δρόμοι, που προφανώς θα προστάτευαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεν κατασκευάστηκαν όχι το 2005 ή το 2006 αλλά το 2008, βρε αδελφέ! Αφού είχε προηγηθεί η καταστροφή σε Ηλεία και Πάρνηθα. Εχει ευθύνη το Πυροσβεστικό Σώμα ή τα δασαρχεία; Ας το πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, ας αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις οι υπεύθυνοι. Ομως και επειδή η δουλειά δεν έγινε και επειδή ουδείς «υπεύθυνος» τιμωρήθηκε, προφανή ευθύνη έχουν οι επιβλέποντες υπουργοί.
Το ίδιο ισχύει, κατά κύριο λόγο, και για τα χρήματα που δαπανώνται ετησίως για αντιπυρικά έργα. Η κυβέρνηση υπαινίσσεται ότι κάποιοι δήμαρχοι τα διαθέτουν μάλλον για να προσλάβουν υπαλλήλους ή να φτιάξουν πλατείες και όχι για την προστασία των δασών. Ελέγχθηκαν οι κατά τόπους δήμαρχοι, ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες;
Η απάντηση είναι, εξ όσων γνωρίζω, αρνητική και, πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε όλοι ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν ως de facto εμπρηστές των δασών μας.
Αμφιβάλλω αν θα πάρουμε απαντήσεις. Οπως δεν πήραμε και το 2007. Διότι οι απαντήσεις προϋποθέτουν ξήλωμα ενός συστήματος που η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε και δεν θέλησε να αλλάξει. Γι’ αυτό και θα επιμείνει στον... «στρατηγό άνεμο». Φοβούμαι, όμως, ότι μετά το 2007 δεν θα μείνει μόνον στα ανεμομαζώματα...
Bookmark and Share