Επίδομα 74 ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Επίδομα 74 ευρώ

σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους των προβληματικών περιοχών του Αιγαίου.

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του επιδόματος ύψους 74 ευρώ μηνιαίως σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (ΟΤΑ και ΝΠΔΔ), οι οποίοι υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές περιοχές, άναψε με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Με την απόφασή της η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση βάση της οποίας το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλονταν μόνο σε... υπαλλήλους του υπουργείου Αιγαίου που εργαζόταν στην έδρα του υπουργείου, την Μυτιλήνη.
Η απόφαση αποτελεί δικαίωση υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, οι οποίοι είχαν προσφύγει στον Άρειο Πάγο προσβάλλοντας την επίμαχη υπουργική απόφαση (31.5.1994) που περιόριζε την καταβολή του επιδόματος μόνο στους υπαλλήλους του υπουργείου Αιγαίου. Το εν λόγω επίδομα χορηγείται ως κίνητρο για την προσέλευση και παραμονή των υπαλλήλων στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές περιοχές.
Ο Άρειος Πάγος εξετάζοντας την όλη υπόθεση υπό το πρίσμα των σχετικών επιταγών (άρθρα 4 και 25) απεφάνθη, μεταξύ των, άλλων, πως «αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μία κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί με αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση από τη ρύθμιση αυτή άλλη κατηγορία, για την οποία συντρέχει ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευνοϊκής μεταχειρίσεως, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική».
Ακόμη, κρίθηκε ότι η μη χορήγηση του επιδόματος των 74 ευρώ στους υπαλλήλους που δεν υπάγονται στο υπουργείο Αιγαίου αλλά υπηρετούν σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές, αποτελεί άνιση μεταχείριση και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν κοινωνικοί λόγου ήδη λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share