Σοκ στην οικονομία αν η γρίπη κλείσει τα σχολεία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σοκ στην οικονομία αν η γρίπη κλείσει τα σχολεία.

Ενα τρίμηνο «λουκέτο» θα κόστιζε στην Ελλάδα έως και 14,5 δισ. ευρώ μόνο από τις χαμένες εργατοώρες!

Ναι στο προληπτικό κλείσιμο των σχολείων για τον περιορισμό μετάδοσης της νέας γρίπης, αλλά υπό προϋποθέσεις λένε οι επιστήμονες, λίγο πριν χτυπήσει το...κουδούνι.
Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι ένα τέτοιο μέτρο προκαλεί δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και μπορεί να στοιχίσει στην Ελλάδα έως και 14,5 δισ. ευρώ μόνο από τις χαμένες εργατοώρες!
Πιο συγκεκριμένα...
υπολογίζοντας τις χαμένες ώρες εργασίας των γονέων που θα φροντίζουν τα παιδιά, εκτιμήθηκε ότι ένα τρίμηνο κλείσιμο των σχολείων στη Βρετανία θα κόστιζε έως το 1% του ΑΕΠ. Ανάλογη εκτίμηση στις ΗΠΑ, ανεβάζει το κόστος στο 6% του ΑΕΠ, ποσό το οποίο είναι κατά 14 έως 21 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείται για τη χορήγηση αντι - ιϊκών φαρμάκων ή του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, για να είναι το μέτρο αποτελεσματικό, πρέπει τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι τους κατά το κλείσιμο των σχολείων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Μελέτη που έγινε σε μία κοινότητα της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, έδειξε ότι μετά από ένα δεκαήμερο κλείσιμο των σχολείων ύστερα από επιδημία εποχικής γρίπης, το 89% των μαθητών κυκλοφορούσε σε δημόσιους χώρους, ενώ το 15% ανέφεραν ότι πήγαιναν σε ολονύχτια πάρτι!

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ο επιδημιολόγος κ. Κώστας Ντάνης, συνεργάτης του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πανδημία της Νέας Γρίπης.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Ντάνης επισήμανε ότι -στην παρούσα φάση- προτείνεται να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση και απομόνωση ατόμων με εκδηλώσεις γρίπης στα σχολεία, η ειδοποίηση των γονέων να πάρουν τα άρρωστα παιδιά τους από το σχολείο και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Σύμφωνα πάντως με μελέτη του καθηγητή Επιδημιολογίας του Παν. Αθηνών κ. Αγγελου Χατζάκη και των συνεργατών του, η επίπτωση της γρίπης θα μειωθεί κατά 89%, εάν κλείσουν τα σχολεία και εφόσον τα παιδιά θα «μείνουν» σπίτι τους.

Πάντως, προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του, καθιστά υπεύθυνους τους διευθυντές των σχολείων για την εφαρμογή κανόνων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα ίωσης θα πρέπει να παραμένει σπίτι του.

Στα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και πάντα στην περίπτωση που αυξηθεί η σοβαρότητα της νόσου είναι η παραμονή στο σπίτι παιδιών με χρόνια προβλήματα υγείας, ή η παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον 7 ημέρες εάν υπάρχουν στην οικογένειά του άτομα που έχουν νοσήσει από γρίπη, ακόμα και δημιουργία μικρότερων τάξεων.









imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share