«Υπερδύναμη» στις...γλώσσες η Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

«Υπερδύναμη» στις...γλώσσες η Ελλάδα.

Σε μία από τις πρώτες θέσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο γλωσσομάθειας βρίσκεται η χώρα μας. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Εurostat που ανακοινώθηκαν με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Γλωσσών, το 91,8% των... μαθητών στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα διδάσκεται μία ξένη γλώσσα, ενώ το 6,9% διδάσκεται δύο ή και περισσότερες γλώσσες. Στη χώρα μας μόνο το 1,4% των μαθητών δεν διδάσκεται καμία ξένη γλώσσα. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Φινλανδία, στις οποίες όλοι οι μαθητές διδάσκονται δύο ή περισσότερες γλώσσες. Στη Σλοβενία και στη Σλοβακία το 98% του μαθητικού πληθυσμού διδάσκεται δύο ή περισσότερες γλώσσες ενώ στην Εσθονία το 97%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat (που αφορούν το διδακτικό έτος 2007), το 60,1% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκεται δύο ή περισσότερες γλώσσες, το 33,4% των μαθητών διδάσκεται μία ξένη γλώσσα και το 6,4% δεν διδάσκεται καμία ξένη γλώσσα. Για την ίδια σχολική χρονιά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φανερώνουν ότι στη χώρα μας το 44,8% των Ελλήνων ηλικίας 25-64 ετών δηλώνουν ότι μιλούν μία ξένη γλώσσα (με 35,7% τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), το 43,4% δηλώνουν ότι δεν μιλούν καμία ξένη γλώσσα (36,2% ο μέσος όρος στην ΕΕ) και το 11,9% δηλώνουν ότι μιλούν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες (28,1% ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ).

O πως αναφέρουν τα στοιχεία της Εurostat, τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητών που διδάσκονται μία ξένη γλώσσα καταγράφονται στην Ελλάδα (92% το 2006), στην Ιταλία (74%), στην Ιρλανδία (73%), στην Ισπανία (68%), στη Μάλτα (60%) και στην Ουγγαρία (57%). Αντίθετα, στη Μεγάλη Βρετανία περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (51%) στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν διδάσκονται καμία ξένη γλώσσα, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 19%.

Τα αγγλικά παραμένουν η πρώτη σε προτίμηση ξένη γλώσσα στις χώρες της ΕΕ. Στο Λουξεμβούργο τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά είναι ισότιμα σε επίπεδο προτιμήσεων και διδασκαλίας, ενώ στη Μεγ. Βρετανία και στην Ιρλανδία πολύ συνηθισμένη είναι η διδασκαλία των γαλλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share