λέει η ΕΕ.
.
Περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαϊκούς ιστότοπους που πωλούν ηλεκτρονικές συσκευές είναι παραπλανητικοί ή εξαπατούν αυτούς που ψωνίζουν ον-λάιν, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία της ΕΕ που είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών, αφού ήλεγξε 369 ιστότοπους σε 28 χώρες.
Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα υποχρεώσουν τώρα τους ιστότοπους αυτούς να αλλάξουν τις πρακτικές που εφαρμόζουν στις πωλήσεις τους και μπορεί μάλιστα να κλείσουν όσους δεν συμμορφωθούν.
Περίπου το ένα... τέταρτο των ευρωπαίων καταναλωτών που ψωνίζουν ον-λάιν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να αγοράζουν ηλεκτρονικά προϊόντα όπως ψηφιακές κάμερες, κινητά τηλέφωνα ή συσκευές αναπαραγωγής DVD, δημιουργώντας μια αγορά αξίας περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
"Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες για να καθαρίσει αυτός ο τομέας", αναφέρει σε δήλωσή της η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για υποθέσεις καταναλωτών Μεγκλένα Κούνεβα.
Έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από εθνικές αρχές το Μάιο έδειξαν ότι 55% των ιστότοπων που ερευνήθηκαν --περιλαμβανομένων 200 από τους μεγαλύτερους-- παραπλανούσαν τους αγοραστές σχετικά με τα δικαιώματά τους ως καταναλωτών ή με τα κόστη αποστολής ή έδιναν ανεπαρκή στοιχεία για το πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Οι έλεγχοι έγιναν σε 26 χώρες της ΕΕ, στην Ισλανδία και τη Νορβηγία.
Περίπου τα δύο τρίτα των προβληματικών ιστότοπων δεν ενημέρωναν ή ενημέρωναν εσφαλμένα τους αγοραστές σχετικά με το δικαίωμά τους να ακυρώσουν μια παραγγελία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επτά ημερών και να επιστρέψουν το προϊόν χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.
Περίπου το ένα τρίτο των προβληματικών ιστότοπων δεν έδιναν σωστά τη διεύθυνσή τους ή δεν διευκρίνιζαν πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή μαζί τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγοραστές δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους αν είχαν προβλήματα με τα προϊόντα
Post Top Ad
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
"Οι περισσότεροι ιστότοποι για αγορές ηλεκτρονικών συσκευών παραπλανούν τους αγοραστές"