«Η Ελλάδα ταμπού σαν χώρα επαναπροώθησης προσφύγων» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

«Η Ελλάδα ταμπού σαν χώρα επαναπροώθησης προσφύγων»

Στο στόχαστρο πάλι η πολιτική ασύλου που ακολουθεί η Ελλάδα, αλλά και η τακτική επαναπροώθησης στην ΕΕ. Απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΟΣΔ) της Γερμανίας θέτει νέες βάσεις στο ζήτημα του ασύλου.
-Aπό τη Ντόιτσε Βέλλε-


«Καμία απέλαση προς την Ελλάδα», «Η Καρλσρούη κατά της τυφλής πολιτικής περί ασύλου», με αυτούς τους τίτλους σχολιάζουν σήμερα όλες οι γερμανικές εφημερίδες την απόφαση του... Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΟΣΔ) της Γερμανίας για αναστολή της απέλασης Ιρακινού πρόσφυγα προς την Ελλάδα, όπως θα όφειλε να γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.

Ο κανονισμός αυτός ορίζει ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται αίτησης και χορήγησης ασυλίας στην πρώτη χώρα διέλευσής τους.

Ο συγκεκριμένος πρόσφυγας πήγε μεν πρώτα στην Ελλάδα, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή του για χορήγηση ασύλου και έτσι κατέφυγε στη Γερμανία, η οποία ακολουθώντας τις διατάξεις του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ θέλησε να τον επαναπροωθήσει στην Ελλάδα. Ο Ιρακινός προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο (ΟΣΔ), το οποίο ανέστειλε την απέλασή του προς την Ελλάδα, διότι αν και ευρωπαϊκή χώρα δεν εγγυάται στους πρόσφυγες δίκαιη μεταχείριση.


«Περισσότερη αλληλεγγύη εντός της ΕΕ»

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εκτιμά: «H Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι αν και είναι μέλος της ΕΕ δεν λειτουργεί πάντα ως κράτος δικαίου. Η σκανδαλώδης τακτική της Αθήνας έναντι των προσφύγων έχει τεκμηριωθεί μέχρι τώρα επανειλημμένα. Έτσι η παρούσα απόφαση του ΟΣΔ είναι σωστή, διότι θέτει ζήτημα επανεξέτασης των ‘τυφλών’ απελάσεων σε τέτοιες χώρες.»

«Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, με την απροσδόκητη βοήθεια του ΟΣΔ, μπορούν να πετύχουν, αυτό ακριβώς που εδώ και πολύ καιρό απαιτούν: περισσότερη αλληλεγγύη εντός της ΕΕ».

«Τα παράπονα όμως από την Αθήνα δεν πείθουν. 20.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ετησίως δεν συνιστούν 'κύμα προσφύγων'. Η Μάλτα και η Κύπρος δέχονται περισσότερους πρόσφυγες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share