Η ΝΑSΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια σειρά εντυπωσιακές φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble μετά την «αναβάθμιση» που έγινε σε αυτό στην τελευταία αποστολή συντήρησης. Στο ηλικίας 19 ετών Ηubble τοποθετήθηκε ένας υπερσύγχρονος φασματογράφος (Cosmic Οrigins Spectrograph), ικανός να ανιχνεύει και να συγκεντρώνει πληροφορίες στο... υπεριώδες, στο οπτικό και στο υπέρυθρο φως, καθώς και μια νέα προηγμένη κάμερα (WFC3) στη θέση της παλαιάς κάμερας WFC2. Και τα δύο αυτά όργανα είναι ό,τι τελειότερο υπάρχει σήμερα για τις διαστημικές παρατηρήσεις.
Στη φωτογραφία 1 εικονίζεται μια περιοχή του γιγαντιαίου αστρικού σμήνους Ωμέγα του Κενταύρου, το οποίο αποτελείται από δέκα εκατομμύρια άστρα και θεωρείται από τις πιο «όμορφες» κοσμικές δομές του Γαλαξία. Το σμήνος διαθέτει ορισμένα από τα παλαιότερα άστρα του Σύμπαντος αφού οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι κάποια από αυτά έχουν ηλικία 10-12 δισ. ετών (το Σύμπαν εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13 δισ. ετών).
Στη φωτογραφία 2 ο φακός του Ηubble κατέγραψε τον «χορό» της κοσμικής ύλης που εκτοξεύει στο Διάστημα ένα άστρο το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής του. Το άστρο βγάζει ένα μείγμα αερίων και υπεριώδους ακτινοβολίας δημιουργώντας ένα λαμπρό νεφέλωμα που μοιάζει με πινελιά ζωγραφικής στον διαστημικό καμβά.
Στη φωτογραφία 3 εικονίζεται το Νεφέλωμα του Καρκίνου που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη ενός σουπερνόβα. Το πλάτος του νεφελώματος φτάνει τα 11 έτη φωτός και επεκτείνεται περίπου κατά 1.500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Τέλος, στη φωτογραφία 4 εικονίζεται ένα σμήνος αστέρων και γαλαξιών, με τους τελευταίους να μοιάζουν σαν να συγκρούονται για να καταλάβουν όσο γίνεται περισσότερο χώρο στο αχανές Διάστημα. Με την μπλε απόχρωση απαθανατίζονται οι αστέρες που είναι νεότεροι σε ηλικία ενώ με την κόκκινη απόχρωση οι πιο «γερασμένοι»-πηγή:To Bήμα-.
Post Top Ad
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
Τα μυστήρια του Σύμπαντος..