2.300.000 Χιροσίμες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

2.300.000 Χιροσίμες...

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ασχολούνται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη 23.000 κεφαλές, ικανές να καταστρέψουν κάθε εκατοστό της Γης.

Εντός του Οκτωβρίου επιθεωρητές του ΟΗΕ θα επισκεφθούν τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κοντά στην πόλη Κομ, για να δουν αν η ισλαμική δημοκρατία πρόκειται να γίνει η δέκατη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Ο,τι και να βρουν, ο κόσμος διαθέτει ήδη αρκετά πυρηνικά όπλα για να καταστραφεί κάθε γωνιά της Γης. Υπάρχουν περίπου 23.000 κεφαλές και αρκετό... θανατηφόρο υλικό για να προκληθούν 2,3 εκατομμύρια εκρήξεις μεγέθους όπως εκείνη της Χιροσίμα.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όμως και την αναθέρμανση των εξοπλιστικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προκειμένου να περιορίσουν τα τεράστια οπλοστάσιά τους, ο κόσμος έχει γίνει ασφαλέστερος; Κατ΄ αρχήν ο κόσμος είναι ταγμένος στον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά στην πράξη αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν αλληλοαπειλούνται με «αμοιβαίο αφανισμό», χρειάστηκαν όμως περισσότερα από 20 χρόνια συνομιλιών για να μειώσουν τους εξοπλισμούς του από το ανώτατο σημείο που είχαν φθάσει στον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν ό,τι έχουν. Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία θεωρούν ότι τα πυρηνικά τους είναι αναγκαία για να παραμείνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Βρετανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μειώσει ή να καταργήσει τις κεφαλές της αν κάνουν και οι άλλοι το ίδιο. Αλλά ακόμη και οι Εργατικοί, που επωμίστηκαν το κόστος του εκσυγχρονισμού των αποτρεπτικών εξοπλισμών, δεν τόλμησαν να υιοθετήσουν την έκκληση των αριστερών για μονομερή αφοπλισμό. Η Γαλλία, που διαθέτει ένα σύγχρονο οπλοστάσιο και δεν αντιμετωπίζει καμία δύσκολη επιλογή, δεν έχει καμία επιθυμία ή ανάγκη για περιορισμούς.
Οι νεότερες πυρηνικές δυνάμεις (Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ) ανέπτυξαν τα όπλα τους ως έσχατη άμυνα εναντίον των εχθρών τους. Η Κίνα έγινε πυρηνική δύναμη για να προστατεύσει την ενδοχώρα της και να αποδείξει παράλληλα ότι ανήκει στις παγκόσμιες δυνάμεις. Επειδή όμως οι χώρες αυτές διαθέτουν αρκετά όπλα ως αποτρεπτικό μέσο, δεν αναμένεται να αρχίσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Μόνο το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συνεχίζουν να προσπαθούν να κατασκευάσουν νέες βόμβες. Η Νότια Αφρική και η Λιβύη έχουν εγκαταλείψει την έρευνα για πυρηνικά όπλα. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν) έχουν απομακρύνει όλα τα όπλα από το έδαφός τους. Χώρες με προηγμένη τεχνολογία, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, έχουν εγκαταλείψει από καιρό κάθε ιδέα να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα.
© Τhe Τimes, 2009
Bookmark and Share