Ήρθε η ώρα της αποπληρωμής των κρατικών κεφαλαίων για τις τράπεζες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ήρθε η ώρα της αποπληρωμής των κρατικών κεφαλαίων για τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη της αποπληρωμής των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, έπειτα από την ανακοίνωση της γαλλικής BNP Paribas ότι σκοπεύει να επιστρέψει τα κεφάλαια που έλαβε, εκτιμά η Goldman Sachs.
Μάλιστα, ο οίκος τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα... ωφελούνταν από μία τέτοια κίνηση, αφού θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τις ενισχύσεις με πολύ περιορισμένη διάχυση (dilution) των κερδών τους και με μία σημαντική βελτίωση της σύνθεσης των κεφαλαίων τους.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν με 3,51 δισ. ευρώ σε κρατικά υβριδικά tier 1 κεφάλαια. Η Eurobank με 950 εκατ. ευρώ, η Alpha με 940 εκατ., η ΑΤΕ με 675 εκατ., η Πειραιώς με 370 εκατ., η Εθνική με 350 εκατ. και το ΤΤ με 225 εκατ. ευρώ.
«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι βιώσιμες τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να απεμπλακούν από τις κυβερνήσεις ξεπληρώνοντας τα κρατικά κεφάλαια μόλις είναι αρκετά ισχυρές για να το κάνουν», αναφέρει ο οίκος. Πλέον, δεν έχει κανένα νόημα να διατηρούν τις κρατικές ενισχύσεις σε μία εποχή που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές.
Εξάλλου, όπως υπολόγισε η Goldman Sachs, η αρνητική επίδραση (dilution) στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα είναι πολύ μικρή. Στην περίπτωση της Εθνικής υπολογίζεται στο 1%, του ΤΤ στο 2%, της Πειραιώς στο 3%, της Alpha Bank στο 6% και της Eurobank στο 7%.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση του tier 1 κεφαλαίου θα είναι σημαντική. Για την Alpha υπολογίζεται στο 28%, για τη Eurobank στο 26%, για το ΤΤ στο 19%, για την Πειραιώς στο 13% και για την Εθνική στο 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share