Υπεγράφησαν αποφάσεις για θέσπιση δύο εθνικών πάρκων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Υπεγράφησαν αποφάσεις για θέσπιση δύο εθνικών πάρκων.

Τη δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, το κυνήγι και τη βόσκηση στην καρδιά των δρυμών επιτρέπει, μεταξύ άλλων, η «αναπτυξιακή» απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη θέσπιση του εθνικού πάρκου Χελμού- Βουραϊκού. Σαφώς καλύτερη η αντίστοιχη απόφαση για την οροσειρά της Ροδόπης, παρότι και εκεί οι περιοχές απόλυτης προστασίας καταλαμβάνουν ελάχιστο ποσοστό του εθνικού πάρκου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αποφάσεις υπεγράφησαν από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και πήραν τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε...
ότι υπέγραψε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τη θέσπιση δύο εθνικών πάρκων (αξίζει να σημειωθεί η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στις υπουργικές αποφάσεις, έναντι των προεδρικών διαταγμάτων που ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι ισχυρότερα από θεσμικής άποψης). Οσον αφορά στις αποφάσεις:

• Το εθνικό πάρκο Χελμού- Βουραϊκού καταλαμβάνει έκταση 544.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το όρος Χελμός, το φαράγγι του Βουραϊκού, το αισθητικό δάσος Καλαβρύτων και τα ύδατα της Στυγός. Το εθνικό πάρκο περιλαμβάνει 12 είδη οικοτόπων μεγάλης σημασίας, ενώ φιλοξενεί απειλούμενα είδη, όπως η βίδρα.
Η απόφαση χωρίζει την περιοχή σε τρεις ζώνες προστασίας (απόλυτης προστασίας, προστασίας και ζώνη περιβαλλοντικού ελέγχου) και περιλαμβάνει περιορισμούς στις χρήσεις γης. Στα αρνητικά του σχεδίου, ότι στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πάρκου επιτρέπεται το κυνήγι (δραστηριότητα εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα μιας τέτοιας περιοχής) και ότι στις περισσότερες περιοχές απόλυτης προστασίας επιτρέπεται η βόσκηση. Στην περιφερειακή ζώνη, μάλιστα, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου, προβλέπεται δυνατότητα αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας και η δημιουργία λατομικών ζωνών για την εξυπηρέτηση των έργων.

• Το εθνικό πάρκο οροσειράς Ροδόπης καταλαμβάνει έκταση 1,7 εκατ. στρεμμάτων στα ορεινά της Δράμας και της Ξάνθης. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες παρθένες περιοχές της χώρας, η οποία φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη φυτών και ορνιθοπανίδας. «Θεωρούμε θετική την απόφαση. Η περιοχή δεν δέχεται έντονες πιέσεις, παρά μόνο από την υλοτομία και την εκμετάλλευση του νερού, που πλέον θα γίνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στον φορέα διαχείρισης της περιοχής. «Το ζητούμενο ήταν να οργανωθεί η ανάπτυξη, ώστε να μπορεί να συνυπάρχει με την προστασία της φύσης», λέει ο πρώην πρόεδρος του φορέα και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας κ. Βασ. Σκαρλάτος.

«Πυρά» προς ΥΠΕΧΩΔΕ

Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ δέχεται τα πυρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης για τον τρόπο αντιμετώπισης των προστατευόμενων περιοχών. Χθες ο σύλλογος εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης προειδοποίησε ότι στο τέλος του χρόνου θα μπει «λουκέτο» στους φορείς, καθώς δεν έχει δρομολογηθεί η στελέχωσή τους. Στις Πρέσπες, τέλος, έχει ξεσπάσει σάλος από την αδικαιολόγητη απομάκρυνση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών από τον αντίστοιχο φορέα διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share