- Την ώρα που τα ίδια τα γερμανικά κόμματα και άλλοι φορείς αντιδρούν, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση (ακολουθώντας το..."έργο" της προηγούμενης) απλώς παρακολουθεί.
Οι άνθρωποι αυτοί επαναπροωθούνται και βρίσκονται ξαφνικά εγκλωβισμένοι στη χώρα μας αυξάνοντας τον αριθμό των παράνομων μεταναστών,καθώς η Τουρκία δεν τους δέχεται πίσω ενώ οι ίδιοι επιθυμούν να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαικές χώρες..
Γράφει σχετικά η εφημερίδα έγκυρη Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung:
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμένει στην τήρηση της επαναπροώθησης παρά τις περί του αντιθέτου δικαστικές αποφάσεις για μη επαναπροώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα. Μόνον η... Βαυαρία εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε επερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς.
Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών οι γερμανικές υπηρεσίες απαιτούν από την Αθήνα να αναλάβει σε πάνω από 1600 περιπτώσεις τους πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία μέσω Ελλάδας.»
«Το υπουργείο Εσωτερικών του κ. Σόιμπλε επιχειρηματολογεί ότι υπάρχει ήδη βελτίωση στη διαδικασία παροχής ασύλου στην Ελλάδα και ότι αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη. Ελλείμματα παρουσιάζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Η εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε επικρίνει το υπουργείο, διότι παραδίδει τους πρόσφυγες σε μια χώρα, η οποία δεν εγγυάται δίκαιη διαδικασία στην παροχή ασύλου, αλλά ούτε και μπορεί να τους περιθάλψει και να τους φροντίσει ανάλογα.»
Σε σχόλιό του σε άλλη Γερμανική εφημερίδα,την Frankfurter Rundschau,ο Καρλ Κοπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Pro Asyl, ασκεί δριμεία κριτική στη Γερμανία:
«Η Γερμανία πρωτοστάτησε υπό τον τότε υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι για αυστηρότερες διατάξεις στο θέμα του ασύλου. Ο κ. Σίλι πέρασε όλες τις αυστηρές διατάξεις του γερμανικού νόμου περί αλλοδαπών στις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ ταυτόχρονα κατόρθωσε να θεσπιστεί μια οδηγία - μαστίγιο: ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ που προβλέπει ότι υπεύθυνη για την παροχή ασύλου είναι η χώρα - μέλος, στην οποία πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του ο πρόσφυγας.
Έτσι η γεωγραφική θέση αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα και χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος αναγκάζονται να δεχθούν τον κύριο όγκο του κύματος των προσφύγων, ενώ χώρες όπως η Γερμανία μετατρέπονται σε μια ήσυχη νησίδα.»
Πληροφορίες άρθρου της Ντόιτσε Βέλλε