Αντιδρούν οι Τραπεζίτες στα σχέδια της Κυβέρνησης για "πάγωμα χρεών". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αντιδρούν οι Τραπεζίτες στα σχέδια της Κυβέρνησης για "πάγωμα χρεών".

Διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για το «πάγωμα» των δανείων προέκυψε χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα «Τουρισμός και ανάπτυξη».
Μιλώντας χθες η... υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου (φωτογραφία δεξιά) τόνισε την εφαρμογή «στο ακέραιο» των 12 μέτρων που εξαγγέλθηκαν τον Φεβρουάριο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες που συμμετείχαν στο συνέδριο τάχθηκαν κατά των γενικευμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισαν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά και όποιος παρεμβαίνει θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος που αναλογεί. Εναντίον των γενικευμένων αποφάσεων επιχειρηματολόγησε ο κ. Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank. Αναφερόμενος στο πάγωμα των δανείων σημείωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «επιχειρηματική τάξη που απλώνει συνεχώς το χέρι» και «ζητά διευκολύνσεις, χαριστικές ρυθμίσεις, βοήθεια και συνδρομή από το κράτος», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».
Προσέθεσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει νόμος για την προστασία του καταναλωτή, ενώ σε ερώτηση για την επιμήκυνση ενός δανείου απάντησε ότι κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Ο κ. Καραμούζης τάχθηκε υπέρ ενός «ακηδεμόνευτου» τραπεζικού συστήματος και της χρήσης τραπεζικών κριτηρίων στη χρηματοδότηση «με αντίστοιχη ανάληψη κινδύνων και ευθυνών από τους δανειζομένους», συμπληρώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εφέτος έχουν προβλέψεις για επισφάλειες ύψους 4-5 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ).

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είπε ο κ. Θ.Πανταλάκης, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ πρόσθεσε ότι μια «ρύθμιση παραμένει μια στρέβλωση» και όποιος παρεμβαίνει πρέπει να αναλαμβάνει και το κόστος της.
Σημείωσε επίσης ότι τα κεφάλαια που δίνουν οι τράπεζες είναι «επιστρεπτέα», ενώ μιλώντας για την κρίση επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της, μια και η ελληνική οικονομία άργησε να μπει στην ύφεση. «Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα τρία χρόνια όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο κ. Α.Τουρκολιάς , γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, επισήμανε ότι η λέξη «πάγωμα» συνεπάγεται και «πάγωμα» στις αγορές, ενώ πρόσθεσε πως ο τουρισμός δίνει «δυνατότητα για ασφαλή δάνεια, όχι κατ΄ ανάγκην υγιή». Παρ΄ όλα αυτά σημείωσε ότι στη χώρα μας ο ρυθμός επισφαλειών δεν έχει επιβαρυνθεί από τον τουρισμό ή άλλους τομείς, ενώ ο παγκόσμιος δανεισμός στα ξενοδοχεία πολυτελούς κατηγορίας ανέρχεται σε 76 δισ. ευρώ. Τέλος, υπογράμμισε ότι για να ενισχυθεί το τρίπτυχο «αφίξεις- διάρκεια παραμο νής- δαπάνη» θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο προφίλ ανταγωνιστικότητας βασισμένο στην ποιότητα, στις υπηρεσίες και στις υποδομές.Το Βήμα.


Bookmark and Share