Ο μεγαλύτερος εχθρός των πολιτικών...είναι τα γεγονότα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο μεγαλύτερος εχθρός των πολιτικών...είναι τα γεγονότα.

Διασχίζοντας την απόσταση από την "απογραφή Αλογοσκούφη" εώς την "αναθεώρηση Παπακωνσταντίνου".

Τα γεγονότα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των πολιτικών και περισσότερο των πολιτικών που κυβερνούν.
Οι συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων τους, πολλές φορές είναι τόσο άμεσες και ηχηρές, που είναι να απορεί κανείς με την προχειρότητα της δράσης τους.
Κλασικό παράδειγμα οι παλινωδίες με τα στατιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μας.
Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έγινε μάθημα, το πάθημα του...Γιώργου Αλογοσκούφη με τη Eurostat όπου το 2004 ναι μεν ο σκοπός της απογραφής του ήταν να εκθέσει τους προηγούμενους, αλλά ανακάλυψε ξαφνικά ότι είχε εκθέσει ταυτόχρονα τη Eurostat, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συλλήβδην.
Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να τεθεί η Ελλάδα σε Κοινοτική επιτήρηση, κάτι που ίσως δεν του κόστισε και πολύ, αλλά η χώρα μας μετατράπηκε σε μαύρο πρόβατο της Ε.Ε. και το πλήρωσε σε όλα τα επίπεδα.
Αυτές τις ημέρες η ιστορία επαναλήφθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέπληξε τους Κοινοτικούς, όταν ανέβασε το έλλειμμα στο 12,5%, από 6% του ΑΕΠ όπως γνώριζαν μέχρι το Σεπτέμβριο.
Σύντομα η έκπληξη των Βρυξελλών μετατράπηκε σε οργή, αλλά και σε αυξημένα επιτόκια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος με δανεικά. Άλλωστε ο δανεισμός φαίνεται να παραμένει ο μόνος «σίγουρος» τρόπος εξασφάλισης ρευστότητας στο Δημόσιο, αφού η κυβέρνηση έχει ως πρώτο στόχο να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Και πάλι ο υπουργός επιθυμούσε να εκθέσει τους προηγούμενους. Όπως και στο παρελθόν όμως, στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας εκτέθηκε ταυτόχρονα η Eurostat, η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. συνολικά.
Εκκωφαντικά τα γεγονότα και στις δύο περιπτώσεις. Καλά θα κάνουν λοιπόν οι κυβερνώντες πριν πάρουν αποφάσεις, να συντάσσουν και ένα έγγραφο «παρενεργειών». Προφανώς η πρόβλεψη αυτή μπορεί να στηρίζεται σε προηγούμενη πείρα.
Διότι ναι μεν η σημερινή κυβέρνηση απέφυγε την «απογραφή» στα λόγια, αλλά στην πράξη η δήλωση για το έλλειμμα προκάλεσε τις ίδιες συνέπειες.
Δηλαδή απώλεια αξιοπιστίας απέναντι στις Βρυξέλλες και υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Και στα δύο μέτωπα το κόστος που θα πληρώνει η χώρα θα είναι μεγάλο."Ν".

















naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share