Η ...κρυστάλλινη σφαίρα του 2010. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η ...κρυστάλλινη σφαίρα του 2010.

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, οι αναλυτές και οι γκουρού ανασύρουν, ως είθισται, την κρυστάλλινη σφαίρα τους για να μαντέψουν τα μελλούμενα των αγορών.

Ηδη η Goldman Sachs, π.χ., ανέφερε ότι οι επενδυτές καλό θα ήταν να προετοιμαστούν για ένα ράλι στο τέλος του έτους, σημειώνοντας πως ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά («φαινόμενο των Χριστουγέννων») ένας καλός μήνας για τις μετοχές. Στην πρώτη ουσιαστική πρόβλεψη για το...επενδυτικό τοπίο του 2010 προχώρησε πάντως χθες η ΙΝG Ιnvestment Μanagement. Αναμένει ότι το νέο έτος αναμένει ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχικές αγορές, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας και από τα αυξημένα μερίσματα των εταιρειών, με τοπ επιλογή πάντως να παραμένει αυτή των αναδυομένων, οι οποίες δεν αποτελούν πια «κομπάρσο» στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά μια περιοχή η οποία διαθέτει το δικό της, μοναδικό σύνολο ευκαιριών.
Το 2010 θα είναι επίσης πιθανό να δούμε μεταβολές ως προς το ποιοι κλάδοι θα έχουν την πρωτοπορία. Καθώς οι αποτιμήσεις των κυκλικών κλάδων βρίσκονται στα ύψη, οι αμυντικοί κλάδοι ίσως βγουν στο προσκήνιο.

Στην αγορά σταθερού εισοδήματος προτιμά εταιρικά ομόλογα που συνδυάζουν καλύτερες αξιολογήσεις και πιο δυνατά θεμελιώδη χαρακτηριστικά.
Οι επενδυτές πάντως θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή αναφορικά με την αναμενόμενη μεταστροφή των συνθηκών ρευστότητας προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποκλίσεων, η διασπορά του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τίτλους εκδοτών με σχετικά δυνατούς ισολογισμούς. Επιπλέον, καθώς αναμένονται υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας, προτιμώνται κατηγορίες εταιρικών ομολόγων που είναι υψηλότερα διαβαθμισμένες και να αναζητείται η έκθεση σε υγιή μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη του αναδυόμενου κόσμου, τηρώντας παράλληλα αυξημένη διασπορά.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προοπτικές είναι σχετικά καλές για το νέο έτος, αλλά ίσως οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα εύκολα κέρδη αποτελούν πλέον παρελθόν, ενώ πολλά θα κριθούν από τις επιπτώσεις που θα συσχετίζονται με την απόσυρση των χρηματικών διευκολύνσεων των κεντρικών τραπεζών, την υιοθέτηση της πολιτικής υψηλότερων επιτοκίων, τη μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου, την αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και του τρόπου με τον οποίον οι κυβερνήσεις θα ασκήσουν τελικά τη δημοσιονομική πολιτική τους.
Τ.Μαντικίδης
Bookmark and Share