Έξι φακέλους με όσα γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη σύνθεση και τις δραστηριότητες της «νέας ελληνικής τρομοκρατίας» μελετά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αναλύοντας και ανασυνθέτοντας τα στοιχεία που ελπίζεται να οδηγήσουν στην εξάρθρωση των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη χώρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάθε είδους έγγραφα..
Μεταξύ άλλων, η μαρτυρία αυτόπτη της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο ενός εκ των «κομάντο» που χτύπησαν το Τμήμα έναν από τους εμπλεκομένους στη «συμμορία με τα μαύρα», η οποία έκανε ληστείες τραπεζών.
Στοιχεία σε άλλο φάκελο παρακολουθούν τα ίχνη των μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», μέσα από την παγίδευση τηλεφώνων δύο... κρατουμένων σε επαρχιακές φυλακές, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστείες και για φόνο και φαίνεται να είχαν καθοδηγητικό ρόλο στο νέο «αντάρτικο πόλης». Στις υποκλαπείσες συνομιλίες ακούγεται ένας από τους κρατουμένους να δηλώνει ότι σκοπεύει μόλις του δοθεί ευκαιρία να πυροβολήσει και τους δικαστές που εκδικάζουν την υπόθεσή του. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εξετάστηκαν σε μία τριετία- από το 2003 ως το 2006- τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, οι κάτοχοι των οποίων διαμένουν σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα ασύλληπτα βοηθητικά μέλη της «17 Νοέμβρη». Δύο σοβαρές υποθέσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης όπλων, οι οποίες παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, έχουν επίσης προκύψει από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και έχουν άμεση σχέση με συναλλαγές υπόπτων για συμμετοχή στη «νέα γενιά τρομοκρατών» με ποινικούς.
Φάκελλος 1
Η αιματηρή έφοδος και οι ληστές με τα μαύρα
Από τα τελευταία στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αιματηρή επίθεση στις 27 Οκτωβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής είναι πιθανόν έργο αντιεξουσιαστών που είχαν εμπλοκή στην ομάδα των ληστών με τα μαύρα, η οποία προχώρησε σε επτά ληστείες τραπεζών την περίοδο 2003-2006. Τα άλλα σενάρια που υπήρχαν αρχικά για εμπλοκή μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Σέχτας Επαναστατών» ή άλλης οργάνωσης είναι λιγότερο πιθανά για την Αστυνομία. Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν από την επίθεση στην Αγία Παρασκευή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε επικηρύξει με 600.000
ευρώ τους τρεις καταζητούμενους για συμμετοχή στην ομάδα των ληστών με τα μαύρα Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη και Γρηγόρη Τσιρώνη, που θεωρούνται μέλη της συμμορίας. Από πρόσφατο πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων διαπιστώθηκε ακόμη- έπειτα από ανάλυση DΝΑότι τουλάχιστον ένας από τους ληστές με τα μαύρα σχετίζεται με την εκτελεστική ομάδα του «Επαναστατικού Αγώνα».
Ενα από τα στοιχεία που κατευθύνουν την έρευνα των διωκτικών αρχών είναι μια μαρτυρία από τον χώρο της επίθεσης στην Αγία Παρασκευή. Αυτόπτης μάρτυρας είδε έναν από τους δράστες λίγη ώρα μετά την επίθεση, τη στιγμή που σήκωνε τον σκούφο που κάλυπτε όλο το πρόσωπό του. Από τις περιγραφές των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ατόμου οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν από τους υπόπτους για συμμετοχή στην ομάδα των ληστών με τα μαύρα. Οι αξιωματικοί επέδειξαν φωτογραφία του υπόπτου στον αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος όμως δεν τον αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι «δεν υπήρξε πλήρης αναγνώριση λόγω του ότι είναι παλιά η φωτογραφία των αρχείων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας».
Επιπλέον οι αστυνομικοί ανέγνωσαν με ιδιαίτερη προσοχή την προκήρυξη που έστειλε πριν από μερικές ημέρες στην εφημερίδα «Ποντίκι» ο «Επαναστατικός Αγώνας». Στο κείμενό της η οργάνωση αρνείται την εμπλοκή της στην επίθεση στην Αγία Παρασκευή, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με τους «ληστές με τα μαύρα». Ανώτατοι αξιωματικοί αναφέρουν μιλώντας στο «Βήμα»: «Η διατύπωση αυτή και η διπλή άρνηση στο κείμενο της οργάνωσης μας λέει πολλά. Πιστεύουμε πλέον βάσιμα ότι στην επίθεση στην Αγία Παρασκευή χτύπησαν κάποιοι από την ομάδα των “ληστών με τα μαύρα” και με πρωτοφανή σφοδρότητα ως απάντηση για την επικήρυξη μελών της ομάδας από την ΕΛ.ΑΣ. Χρησιμοποίησαν όπλα που δεν ήταν “σφραγίδες οργανώσεων” γιατί επρόκειτο για αυτόνομη ενέργεια και γιατί δεν είχαν τη συγκατάθεση των καθοδηγητών τους. Ισως την ευθύνη αυτής της επίθεσης δεν την αναλάβει ποτέ κανένας.Εμείς όμως αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τι συνέβη».
Φάκελλος 2
Επιχείρηση «υποκλοπές στις φυλακές»
Η συγκέντρωση ασφαλών πληροφοριών για τη δομή και τη σύνθεση των ένοπλων οργανώσεων έχει στραφεί και στον χώρο των φυλακών. Εως την άνοιξη του 2009 ελάχιστες διασταυρωμένες και σαφείς πληροφορίες είχαν συγκεντρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για την επονομαζόμενη «νέα γενιά τρομοκρατών». Τότε μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ, το οποίο οδήγησε έως και στον εντοπισμό της γιάφκας στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι, που αποδίδεται στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Οι αρχές ζήτησαν από τη Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ να ενεργοποιηθεί το σύστημα υποκλοπών στον 15ο όροφο της λεωφόρου Κατεχάκη, προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση τα κινητά τηλέφωνα δύο κρατουμένων σε περιφερειακές φυλακές της χώρας, για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι έχουν συνεχείς επαφές με μέλη ένοπλων οργανώσεων. Ο ένας εξ αυτών είχε συλληφθεί προ τριετίας για ληστείες και ο άλλος παλαιότερα για κλοπές αλλά και για τη δολοφονία ενός 35χρονου. Και για τους δύο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήξεραν ότι είχαν δημιουργήσει ερείσματα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της «Σέχτας Επαναστατών» και σε δεύτερο πλάνο στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Οπως αναφέρουν σήμερα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτά που είπε πρόσφατα ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης για ενέργειες που εκπορεύονται μέσα από τις φυλακές, αλλά και για σχέσεις ένοπλων ομάδων με τον ποινικό χώρο δεν ήταν τυχαία. Η παγίδευση αυτών των τηλεφώνων ανέδειξε πολλά αξιοποιήσιμα στοιχεία, υποστηρίζει η Αστυνομία. Οπως συνέβη και στην περίπτωση Βλαστού, οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα κάθε άλλο παρά φειδωλοί είναι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και στις αποκαλυπτικές συνομιλίες. «Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούσαμε έναν από τους υπόπτους που έχει ορισμένες δικαστικές εκκρεμότητες να δηλώνει ότι ήθελε να σκοτώσει τους δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεσή του. Ακόμη, εξέφραζε την επιθυμία να γαζώσει τις εικόνες που βρίσκονται πίσω από τους δικαστές στην αίθουσα του δικαστηρίου. Σε πολλές συνομιλίες ακούγονται απειλές κατά αστυνομικών, ενώ υπάρχουν και αναφορές για σχεδιασμούς επιθέσεων. Μάλιστα ένας εξ αυτών θέλησε να διανείμει επιστολή με κατευθυντήριες οδηγίες σε συντρόφους του» αναφέρουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής. Η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ άρχισαν να καταλήγουν από την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων σε ένα δίκτυο ατόμων που είχαν έμμεση ή άμεση επικοινωνία με τους κρατουμένους. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής «χαρτογράφησης» άρχισαν να αντιλαμβάνονται, λένε, τις διασυνδέσεις των υπόπτων και στοιχεία για πρόσωπα που είχαν παρουσία σε ένοπλες οργανώσεις.
Φάκελλος 3
«Σέχτα Επαναστατών» και «Λαϊκή Θέληση»
Ο σχεδιασμός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει τρεις στόχους, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επιτελών της. Οι στόχοι αυτοί αφορούν την ολοκλήρωση των ενεργειών για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και τις συλλήψεις μελών για τη «Σέχτα Επαναστατών», αλλά και την εξάρθρωση της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση». Μάλιστα για την τελευταία οργάνωση φαίνεται τους τελευταίους μήνες να έχει γίνει ειδική μυστική έρευνα και να έχει δοθεί σχετική προτεραιότητα.
Στη «Σέχτα Επαναστατών» οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι συμμετέχουν δύο σύντροφοι αντιεξουσιαστή που προχωρούσε και σε ληστείες τραπεζών, όπως και ένας 30χρονος αντιεξουσιαστής που είχε πρόσφατα εμπλοκή σε υπόθεση διακίνησης όπλων και απόπειρας ληστείας. Ακόμη, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στην ίδια οργάνωση έχουν ρόλο κάποιοι από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Αστυνομικοί μελετούν επίσης ορισμένες ασαφείς πληροφορίες ότι ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης υπήρξαν διενέξεις για κάποιες ενέργειες.
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει όμως για τους αστυνομικούς και ο φάκελος της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση». Η οργάνωση αυτή ανέλαβε με καθυστέρηση πέντε χρόνων την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια της Λάρισας τον Μάιο του 2004, αλλά και για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στις 19 Μαρτίου 2009. Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η οργάνωση αυτή είναι δημιούργημα στρατολόγων της 17Ν και διάδοχος των ομάδων «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» και «Ενέδρα», οι οποίες προχωρούσαν σε μικρής εμβέλειας βομβιστικές επιθέσεις την περίοδο 2003-2008. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν πέντε-έξι άτομα. «Για έναν εξ αυτών είχαμε εδώ και τρία χρόνια επιβαρυντικά στοιχεία μετά την ανάλυση κλήσεων, τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν επισήμως από παράβλεψη μερικών αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ακόμη υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής ενός ατόμου που μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κλοπή οπλισμού» σημειώνουν οι αστυνομικοί. Αυτές τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας παρακολουθεί στενά κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ, το οποίο με έγγραφο που έστειλε προ πέντε εβδομάδων είχε αποφανθεί ότι «οι έρευνες των ελληνικών υπηρεσιών είναι σε πολύ καλό σημείο».
Φάκελλος 4
Ελεγχος αποτυπωμάτων μελών 17Ν
Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην επανέναρξη μιας έρευνας που είχε γίνει την περίοδο 2004-2006 για την ταυτοποίηση της εμπλοκής ασύλληπτων μελών της 17Ν στη δράση της οργάνωσης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για στοιχεία από τις γιάφκες στις οδούς Δαμάρεως και Πάτμου τα οποία είχαν μείνει αναξιοποίητα και για μία έρευνα που έμεινε ημιτελής.
Από τον πρώτο κύκλο των ερευνών των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων είχαν απομονωθεί έξι «ορφανά» αποτυπώματα- από δείκτες χεριών- σε σταθερά αντικείμενα στη γιάφκα της 17Ν στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι. Το 2004 ένα δεκαμελές κλιμάκιο του Τμήματος Δακτυλοσκοπίας των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων άρχισε να επισκέπτεται τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας προκειμένου να εξετάσει ένα ένα εκατοντάδες χιλιάδες δελτία υποβολής έκδοσης ταυτοτήτων, στα οποία τότε υπήρχαν και δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτών. Οπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στα κλιμάκια, «δεν έχουμε άλλη λύση για να ταυτοποιήσουμε αυτά τα αποτυπώματα από το να ελέγξουμε όλα τα αποτυπώματα των ελλήνων πολιτών». Τότε το κλιμάκιο είχε επισκεφθεί πολλές αστυνομικές διευθύνσεις, μεταξύ άλλων της Θεσσαλίας, νησιών του Αιγαίου, άλλες στη Μακεδονία και αλλού. «Μόνο στη Λάρισα ελέγξαμε 300.000-400.000 σχετικά δελτία» λέει ο ίδιος αξιωματικός. Ελέγχθηκαν τότε συνολικά περίπου 1.000.000 δελτία ταυτοτήτων. Αυτή η ομάδα ελέγχου όμως στη συνέχεια διαλύθηκε για υπηρεσιακούς και προσωπικούς λόγους ορισμένων αστυνομικών. Το αποτέλεσμα; «Δεν κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε ούτε ένα από τα έξι “ορφανά” αποτυπώματα».
Πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι η συνέχεια αυτής της έρευνας είναι σήμερα εξαιρετικά δυσχερής διότι στα δελτία ταυτοτήτων δεν υπάρχουν πλέον αποτυπώματα και τα περισσότερα από τα παλαιά δελτία ταυτοτήτων έχουν καταστραφεί.
Φάκελλος 5
Παρακολουθήσεις στο Αιγαίο
Σε ένα νησί του Νοτίου Αιγαίου κρύβεται το μυστικό της νέας γενιάς τρομοκρατών ή πρόκειται για μια λανθασμένη εκτίμηση; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ και την πολιτική ηγεσία τους. Δημιουργός της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αλλά και άλλων ομάδων, με βάση αυτό το σενάριο, είναι ένας 40χρονος αντιεξουσιαστής που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για βομβιστικές επιθέσεις. «Αυτός ο άνθρωποςκάθε φορά προ των επιθέσεων εξαφανίζεται από προσώπου γης» λένε αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Αλλοι συνάδελφοί τους, όμως, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί επί σειρά μηνών με τη δράση του 40χρονου αντιεξουσιαστή, δεν υιοθετούν την άποψη ότι είναι ο οργανωτής του «σύγχρονου αντάρτικου πόλης». Αντιθέτως, έχουν τη γνώμη ότι δεν έχει καμία συμμετοχή.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαπιστώσει ότι ο 40χρονος τα τελευταία χρόνια είναι τακτικός επισκέπτης νησιού του Νοτίου Αιγαίου, όπου φιλοξενείται από ιδιοκτήτη καταστήματος της περιοχής. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε κινητοποιηθεί προ δύο ετών, όταν είχε πληροφορηθεί ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και φίλος του 40χρονου σχεδίαζε να δημιουργήσει στο νησί σκοπευτικό σύλλογο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνταν ότι στο σκοπευτήριο του νησιού θα εκπαιδεύονταν αντάρτες πόλεων και έτσι φρόντισαν να μπλοκάρουν την έκδοση της άδειας. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής βεβαιώνουν ότι όλες οι κινήσεις του 40χρονου στην Αθήνα, στο νησί, στην Πελοπόννησο, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, χωρίς αυτό να σημαίνειόπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- ότι ο ύποπτος δεν ξεφεύγει κάποιες φορές από τον αστυνομικό κλοιό.
Φάκελλος 6
Διακίνηση όπλων και οργανωμένο έγκλημα
Ειδικό φάκελο έχουν σχηματίσει οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη χρήση και τη διακίνηση όπλων από τις ένοπλες οργανώσεις, καθώς και τις σχέσεις τους με ποινικούς. Ο φάκελος αυτός περιέχει εντυπωσιακά στοιχεία. Εχει διαπιστωθεί ότι κύριος τροφοδότης με όπλα μιας ένοπλης ομάδας είναι φυλακισμένος «νονός της νύχτας» που έχει αποκτήσει σχετικές διασυνδέσεις μέσα στις φυλακές.
Επιπλέον έχει διαπιστωθεί- και με τη βοήθεια του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ- ότι δύο γνωστοί αντιεξουσιαστές προμηθεύονται όπλα από κύκλωμα λαθρεμπόρων που δραστηριοποιείται στα Χανιά και στη Λάρισα. Μετά τη διαπίστωση αυτών των διασυνδέσεων η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρέδωσε σχετικά στοιχεία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία προχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο στη σύλληψη οκτώ ατόμων που σχετίζονται με την παράδοση των όπλων αυτών σε υπόπτους για συμμετοχή σε ομάδες αντάρτικου πόλης.
Τον προηγούμενο Μάιο εξάλλου υπήρξε συνεργασία της Ασφάλειας Αττικής και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξάρθρωση μεικτής ομάδας αντιεξουσιαστών και ποινικών που σχεδίαζε ληστείες και διακινούσε όπλα. Τώρα το ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει εστιασθεί στις σφαίρες ρωσικής κατασκευής, ειδικού πρασινωπού χρώματος (λόγω της ειδικής επεξεργασίας των φυσιγγίων), που φαίνεται να έχουν ριχτεί από το όπλο των 9 mm που χρησιμοποίησε η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» στις δύο πρώτες επιθέσεις της στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter. Οπως αναφέρουν στελέχη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, «τέτοιου είδους σφαίρες εντοπίζονται εξαιρετικά σπάνια και γνωρίζουμε ότι προωθούνται στην Αθήνα από συγκεκριμένους ρώσους ή γεωργιανούς λαθρεμπόρους όπλων».Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Το Βήμα.
Post Top Ad
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
5+1 Απόρρητοι φάκελοι της Αντιτρομοκρατικής.