Απογοήτευση στον Ευρωπαικό Τύπο για τις επιλογές Προέδρου και Υπ.Εξωτερικών της Ε.Ε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Απογοήτευση στον Ευρωπαικό Τύπο για τις επιλογές Προέδρου και Υπ.Εξωτερικών της Ε.Ε.

  • Corriere della Sera:"Ο κύριος και η κυρία τίποτα."
  • El Pais:"Πρόεδρος χωρίς ηγετικά προσόντα."
  • Berliner Zeitung:"Πρόσωπα σε ηγετικές θέσεις χωρίς χάρισμα, χωρίς όραμα και εν μέρει και χωρίς πείρα."
Αναλυτικά:
Απογοητευτικές κρίνει τις επιλογές των προσώπων στα ήπατα θεσμικά αξιώματα της ΕΕ η Berliner Zeitung: «Η κοινότητα αναζητά πρόσωπα σε ηγετικές θέσεις χωρίς χάρισμα, χωρίς όραμα και εν μέρει και χωρίς πείρα. Η ΕΕ θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αν δει κανείς τον βαν Ρομπέι και την κυρία Άστον έχει την εντύπωση πως δεν θα συμβεί τίποτα».

Για γκρίζα χώματα στις επιλογές της ΕΕ κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Pais και επισημαίνει : «Η ΕΕ παρουσιάζεται σε γκρίζα χρώματα. Τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν για έναν πρόεδρο χωρίς ηγετικά προσόντα και έκαναν δώρο το πόστο της εξωτερικής πολιτικής στο Λονδίνο. Το γεγονός πάντως ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν γρήγορα είναι μια καλή είδηση. Από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τους θιασώτες της Ευρώπης».

Ιδιαίτερα καυστική στο σχόλιο της είναι η ιταλική Corriere della Sera η οποία σημειώνει :«… η ΕΕ κατάφερε χθες να επιλέξει για τα ύπατα θεσμικά αξιώματα έναν κύριο και μια κυρία τίποτα. Αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες ήταν όμως και ένα ράπισμα για τον Μάσιμο ντ΄Αλέμα -πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών-, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί και αυτό συνιστά συνθηκολόγηση για την Ευρώπη»

Υπάρχουν βέβαια και διαφορετικές απόψεις όπως αυτή της εφημερίδας του Βερολίνου, Tagesspiegel: «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών κάνουν σαφές πώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φαντάζονται το πρόσωπο της ΕΕ προς τα έξω: ‘αποτελεσματικό και χαμηλών τόνων’»Πηγή Ντόιτσε Βέλλε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share