Από την Τετάρτη ξεκινούν τα νέα μπλόκα των αγροτών στη Β.Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Από την Τετάρτη ξεκινούν τα νέα μπλόκα των αγροτών στη Β.Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά οι αγρότες,επιλέγουν να ταλαιπωρήσουν χιλιάδες οδηγούς,ταξιδιώτες,επαγγελματίες και τελικά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο με σκοπό την επίτευξη -δίκαιων ή άδικων-συντεχνιακών αιτημάτων.
.
Στα μπλόκα της Εγνατίας οδού στην Ημαθία (Κουλούρα) και Πέλλας (κόμβος Γιαννιτσών) κατεβαίνουν και πάλι οι ροδακινοπαραγωγοί της κεντρικής Μακεδονίας από μεθαύριο Τετάρτη.
Τα αιτήματα των αγροτών..ποικίλλουν και περιλαμβάνουν από καταβολή επιδοτήσεων και πάγωμα χρεών μέχρι μείωση του κόστους παραγωγής και κατάργηση του ΦΠΑ .
Αναλυτικά...σύμφωνα με επιστολή της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΠΑΣΥ Νομού Πέλλας και Ημαθίας,οι αγρότες ζητούν:

Άμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες, εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών για τη φετινή παραγωγή και για τη παραγωγή του 2008 .

•Άμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύ-ρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των παραγω-γών δεν έχει καλύψει τη υποχρεωτική προσκόμιση 50% των όψιμων ποικιλιών στις μετα-ποιητικές βιομηχανίες , που είχε τεθεί τότε ως όρος. Βέβαια για τη δίκαιη αποζημίωση τους, η τιμή τους πρέπει να είναι ίδια με του εμπορεύσιμου , όπως αυτή συμφωνήθηκε το καλοκαίρι να διαμορφωθεί με την παρέμβαση της Πολιτείας.

• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

• Μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κα-τάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκί-ων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτο-φαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.

• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή & τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

• Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Καμία κατάργηση των επιδοτήσεων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.

• Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.

• Την πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

• Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας & Ημαθίας , όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να αντισταθούν, να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, το διαχωρισμό των αγροτών με τα μέτρα για τον ΟΣΔΕ και το φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, τις εξευτελιστικές τιμές στα ροδάκινα και τ’ άλλα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα .
Bookmark and Share