Ποιοί είναι αυτοί που κερδοσκοπούν με τα ομόλογα και το χρηματιστήριο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ποιοί είναι αυτοί που κερδοσκοπούν με τα ομόλογα και το χρηματιστήριο.

Η κατάρρευση του εμιράτου του Ντουμπάι μεταβάλλεται σε τυφώνα για την παγκόσμια οικονομία που επιχειρεί να αναρρώσει από την οικονομική κρίση που κανοναρχεί τον κόσμο την τελευταία διετία. Οι διεθνείς εξελίξεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην Ελλάδα, ενώ επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση των ελληνικών ομολόγων αλλά και της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Τα ελληνικά ομόλογα εδώ και δύο εβδομάδες έχουν βρεθεί στο... μέσον μιας κερδοσκοπικής δίνης, που αυξάνει σταδιακά τα spreads και κάνει επαχθές το κόστος δανεισμού για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Στην κυβέρνηση αναμένουν συνέχιση των κερδοσκοπικών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο, ενώ εφεξής θα χρησιμοποιούνται ως αφορμή και οι εξελίξεις στο Ντουμπάι, που προκαλούν αναταραχή.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες όταν με αφορμή ατυχή γεγονότα, ξένες και ελληνικές τράπεζες άρχισαν να πωλούν συστηματικά ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ ταυτόχρονα διακινούνταν φήμες για χρεοκοπία της χώρας. Στο Υπουργείο Οικονομίας παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και υπογραμμίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αντισταθούν στην κερδοσκοπία.
Στις επαφές τους με τους ξένους, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι για το 2009 έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, ενώ το αντίστοιχο για το 2010 θα ανακοινωθεί σύντομα. Η λεπτομέρεια αυτή θεωρείται καθοριστική, γιατί εκεί στηρίζεται το σενάριο που κυκλοφορεί και θέλει τη χώρα να σπεύδει κάποια στιγμή να δανειστεί, να μην τα καταφέρνει και άρα να κηρύσσει πτώχευση.
Η ελληνική κρίση των ομολόγων αναζωπυρώθηκε την περασμένη Τρίτη από τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, που προέβαλαν έντονα το ενδεχόμενο η Ελλάδα κάποια στιγμή να αδυνατεί να δανειστεί. Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος υπενόησε μια δυνητική πτώχευση της χώρας, γεγονός το οποίο του επισημάνθηκε (ως ασύμβατο με την ιδιότητά του) από το βουλευτή του Συνασπισμού Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε στον βουλευτή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μίλησα για πτώχευση. Μήπως θυμάστε τον πρωθυπουργό και μας μπερδέψατε;» Η δήλωση εκείνη στάθηκε αφορμή να επαναληφθούν επιθέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων ενώ τα κυβερνητικά στελέχη αρχικά άφηναν ακάλυπτο και μετά κάλυπταν (μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά) τον Γιώργο Προβόπουλο.
Τα spreads μετά και την καταιγίδα του Ντουμπάι ξεπέρασαν τις 215 μονάδες βάσης. Τούτο σημαίνει ότι τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν να είναι 2,15 μονάδες υψηλότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά. Πολλοί στην αγορά που παρατηρούν την ελληνική εκδοχή της κρίσης (αφήνοντας έξω όσα συνέβησαν με αφορμή το εμιράτο), κάνουν λόγο για επανάληψη του σεναρίου του περασμένου Ιανουαρίου.
Τότε διάφορα funds αλλά και τράπεζες, στηριζόμενα σε σενάρια που προέβλεπαν αδυναμία της Ελλάδας να δανειστεί, πουλούσαν ελληνικά ομόλογα αποκομίζοντας κέρδη από τις αποδόσεις. Εκτιμούσαν ότι θα τα επαναγόραζαν στο μέλλον, όταν οι τιμές τους θα είχαν πέσει. Το κερδοσκοπικό κλίμα (τότε και τώρα) υποβοηθήθηκε και από σειρά δημοσιευμάτων ξένων εφημερίδων, με πρωταγωνιστές τους αγγλοσαξονικούς (δεδηλωμένους εχθρούς του ευρώ) Financial Times, που υπογράμμιζαν τη δύσκολη θέση της χώρας. Μάλιστα η Deutsche Bank σε έκθεσή της έκανε λόγο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…
Το προηγούμενο σενάριο ενισχύεται και από δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της Ε.Ε., που αν και ξέρουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καίριο πλήγμα για το ευρώ, εν τούτοις πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ πρωτοστατεί στις πιέσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τα προβληματικά δημοσιονομικά της χώρας ο Ζ. Κ. Τρισέ έχει επηρεαστεί αρνητικά (στο παρελθών) από Έλληνες συνομιλητές του.Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος.





















isotimia
Bookmark and Share