Στροφή και απομάκρυνση απ΄τη Ρωσία σηματοδοτεί ομιλία του υφυπ.Ενέργειας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Στροφή και απομάκρυνση απ΄τη Ρωσία σηματοδοτεί ομιλία του υφυπ.Ενέργειας.

Περιορισμό στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ΄τη Ρωσία
και επανεξέταση των συμφωνιών για αγωγούς Σάουθ Στριμ και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη,
σηματοδοτεί η παρέμβαση του υφ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης..

Σαφή στροφή στις ελληνορωσικές σχέσεις για τα ενεργειακά, σηματοδοτεί η παρέμβαση του υφυπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη(φωτογ.), σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης δηλώνει στροφή στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Με τις θέσεις που εξέφρασε ο υφυπουργός θέτει θέματα όπως:

* κατά πόσο είναι συμφέρουσες οι συμφωνίες με Ρωσία για αγωγούς Σάουθ Στριμ και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

* περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα 3 δισ. κυβικά ετησίως, όσο δηλαδή και σήμερα

* κάλυψη των επιπλέον ποσοτήτων μέχρι τα 7,5 δισ. κυβικά από το Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία και Τουρκία

* δημιουργία μεικτών επιχειρηματικών σχημάτων στην ευρύτερη περιοχή για την προμήθεια και εμπορία ενεργειακών προϊόντων.


Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης μεταφέροντας τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης, εμφάνισε έναν προγραμματισμό κάλυψης των εγχώριων αναγκών σε αέριο, με βάση τον οποίο, το 2013, όταν η ετήσια κατανάλωση θα φτάνει τα 7,5 δισ. κυβικά μέτρα, θα καλύπτεται κατά 3 δισ. από τη Ρωσία και τα υπόλοιπα 4,5 δισ. κυβικά από τον ελληνοϊταλικό αγωγό, την κατασκευή του οποίου ο υφυπουργός χαρακτηρίζει άμεση ελληνική προτεραιότητα, από την Αλγερία μέσω των τερματικών LNG και από επιπλέον ποσότητες από το Αζερμπαϊτζάν και τα διαθέσιμα της Τουρκίας.

Οπως δε είπε μέχρι τώρα η ελληνική πολιτική στα θέματα αυτά, χαρακτηρίστηκε από επικοινωνιακούς χειρισμούς, ενώ ανέδειξε και τον προβληματισμό που επικρατεί στη σημερινή κυβέρνηση για τη «θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα».



Επτά στόχοι

Συνοψίζοντας δε την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής της, παρουσίασε τους 7 στόχους που θέτει. Αυτοί είναι:


1. Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και ενεργειακών διόδων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της διαφοροποίησης του τύπου του καυσίμου.

2. Ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών

3. Εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ κρατών παραγωγής και κατανάλωσης και τη στενή συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικών με ενεργειακά θέματα.

4. Διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας

5. Μείωση της ζήτησης και κατανάλωσης ενέργειας με υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης.

6. Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων καθαρής ενέργειας

7. Μεταφορά τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.


Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντικειμενικά άλλες επιλογές, παρά να επιδιώκει σταθερά να είναι μια ανοιχτή αγορά στους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου και κυρίως μια ανοιχτή χώρα διέλευσης για όποιον επιθυμεί την ανάπτυξη δικτύου αγωγών φυσικού αερίου προς Ιταλία και Δυτικά Βαλκάνια.

Bookmark and Share