«Σχέσεις με την ΠΓΔΜ χωρίς υποχώρηση από την κόκκινη γραμμή» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Σχέσεις με την ΠΓΔΜ χωρίς υποχώρηση από την κόκκινη γραμμή»

H νέα Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει -τουλάχιστον ως τώρα- να έχει κατανοήσει πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος πλέον για τη χώρα μας να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναπτύξει τις επαφές και τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, χωρίς να να υποχωρήσει από την «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε σήμεραστην Λιουμπλίανα, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δρούτσας...αφού υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνικής πλευράς στην διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «φέρνει έναν νέο αέρα» στην εξωτερική πολιτική.
«Πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις και επαφές μας με τα Σκόπια. Δεν επιθυμούμε να ακούει ο λαός της χώρας μόνο αυτά που του λέει η κυβέρνησή του. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε την στήριξη που τους παρείχαμε και παλαιότερα στον οικονομικό τομέα. Εμείς επιθυμούμε να αναπτύξουμε και πάλι τέτοια σχέση που να μας επιτρέπει να μην φαίνεται το θέμα ως μεγάλο ταμπού. Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι δεν είμαστε εχθροί και πως άλλοι προσπαθούν να τους καλλιεργήσουν αυτή την εικόνα. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Αν άλλοι θέλουν να εμφανίσουν μια εικόνα ύπαρξης συρματοπλέγματος στις μεταξύ μας σχέσεις εμείς δεν θα συμπράξουμε σ' αυτό», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.
Και πρόσθεσε: «Εχουμε τη βούληση να εξετάσουμε και να βρούμε τρόπους προσέγγισης. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ο,τι είναι στο χέρι μας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας την ξεκάθαρη θέση μας στην κόκκινη γραμμή. Αυτή η κυβέρνηση είναι ανοιχτόμυαλη. Είναι όλα στο τραπέζι».
Κληθείς να διευκρινίσει την μορφή που μπορεί να πάρουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών είπε: «Θα προωθήσουμε με πιο αποφασιστικό τρόπο την συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα και, όπως ξέρετε, στα Σκόπια είμαστε οι πρώτοι επενδυτές. Οταν συζητάς με την άλλη πλευρά τότε βλέπεις και σε ποιους άλλους τομείς μπορείς να αναπτύξεις συνεργασία. Μπορούμε επίσης να συνεργαστούμε και σε θέματα περιβάλλοντος. Η Ελλάδα θα πάρει γενικότερα πρωτοβουλίες τέτοιου είδους για τα Βαλκάνια. Και τα Σκόπια είναι μέρος της περιοχής. Σε αυτή την προσέγγιση συνεργασίας με όλη την περιοχή ασφαλώς και θα υπάρξει και επαφή με τα Σκόπια γι' αυτά τα θέματα». Καταλήγοντας επ' αυτού τόνισε: «Εμείς δεν μπαίνουμε στο παιγνίδι, εσύ είσαι ο κακός και εγώ ο καλός. Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και θα δώσουν μια ώθηση στην σχέση μας».
Ο κ. Δρούτσας ρωτήθηκε αν σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια και απάντησε: «Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει». Πρόσθεσε δε πως η πρόθεση της κυβέρνησης να «ανοίξει και πάλι» τις σχέσεις με τα Σκόπια «δεν σημαίνει παράλληλη διαδικασία» στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και επανέλαβε την προσήλωσή της ελληνικής πλευράς στην διαδικασία υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share