Π. Μπεγλίτης: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία των Σκοπίων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Π. Μπεγλίτης: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία των Σκοπίων.

Πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας ζητεί η Αθήνα από την Ουάσινγκτον, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο.
Σε...
συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με το βοηθό υφυπουργό Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, πρέσβη Αλεξάντερ Βερσμπόου (Alexander Vershbow), στο πλαίσιο της 14ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για «σημαντική πολιτική ευκαιρία να αναδείξουμε απέναντι σε ένα σημαντικό εταίρο τη στρατηγική μας» - εταίρο με τον οποίο, όπως σημείωσε, μπορούμε να συνεργαστούμε σε ισότιμη βάση.

Πιο αναλυτικά:

Στο θέμα της ΠΓΔΜο κ. Μπεγλίτης ζήτησε απο τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πρακτική τους και να ασκήσουν πιέσεις προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας προκειμένου να αμβλύνει την εθνικιστική και αλαζονική στάση της -όπως τη χαρακτήρισε- για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ενώ υπενθύμισε την "κόκκινη γραμμή" της Ελλάδας.

Όσον αφορά την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στον επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας σημείωμα με στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς της για το Αιγαίο θα πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
«Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», ξεκαθάρισε ο κ. Μπεγλίτης και τόνισε πως «δεν συζητούμε τίποτε αν δεν αποδεχθούν όλοι την πραγματικότητα στο Αιγαίο που εκφράζεται από το διεθνές δίκαιο».
Για τα Βαλκάνια εξάλλου, ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε στο συνομιλητή του το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή.Πηγή Ναυτεμπορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share